«Εκεχειρία» στον ΣΥΡΙΖΑ...μέχρι νεωτέρας

Μετά τα «τύμπανα πολέμου», δείχνει να έρχεται «εκεχειρία» στον ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα και αν το ρήγμα που έχει επέλθει πλέον στο εσωτερικό του κόμματος αναγνωρίζεται ευρέως, δημιουργώντας μια εικόνα «ηρεμίας πριν την καταιγίδα».

Από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου διαφαίνεται μια γενικότερη στρατηγική κατευνασμού των εντάσεων, καθώς προτεραιότητα είναι η μάχη για τη δανειακή σύμβαση. Μετά την
ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων και την αναγνώριση του ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην οποία φαίνεται ότι υπήρξε...συμφωνία ότι διαφωνούν, αλλά και διαπίστωση ότι δεν είναι προς συμφέρον κανενός να υπάρξει ρήξη των μεταξύ τους σχέσεων. Σε παρεμφερές κλίμα εκτιμάται ότι ενδεχομένως να κινηθεί και πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την οποία υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή, ή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη διήρκεσε ελάχιστα και επί της ουσίας αναβλήθηκε για τη Δευτέρα. Η αναβολή, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους (καλύτερη προετοιμασία) και την ανάγκη συνεννοήσεων μεταξύ των διαφόρων κομματικών παραγόντων. Επίσης, ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ενημέρωσε για την παρουσία του πρωθυπουργού στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς για τον προγραμματισμό περί σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πάντως ότι 108 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίασης το ταχύτερο δυνατόν, λόγω του «νέου μνημονίου».

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει επιλέξει να στείλει μηνύματα, αλλά παράλληλα να δώσει χώρο και χρόνο στη διαβούλευση για να προχωρήσει αργότερα σε ανοιχτό συνέδριο, κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται να επιδιώκει διαρκές συνέδριο, που, βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, διεξάγεται σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων και «συγκαλείται από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου, ενώ η θεματολογία είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν λείπουν οι εντάσεις: Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σχολιάζοντας το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «τρικομματική κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι «είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας», και αναφέροντας ότι «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι αριθμοί στα νομοσχέδια πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και αυτό δεν αλλάζει. «Ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», είπε, κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα».

Παράλληλα, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, με τίτλο «Η τρόικα επιστρέφει στον τόπο των εγκλημάτων της...την Αθήνα», αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ταπεινωτική διεξαγωγή των συναντήσεων εντός των υπουργείων, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιπαρέλθει την πάγια αυτή αξίωση των δανειστών που επανέρχονται δριμύτεροι». Επίσης, σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Γιάννης Μηλιός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από αυτούς που διαφωνούν, αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που τα συμφέροντά της θίγονται με τις πολιτικές των μνημονίων.

Ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι «έχουμε μια κατάσταση όπου η ψυχή, το πρόγραμμα, οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την πολιτική στην οποία έχει οδηγηθεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση». Τόνισε, ότι παρά τις διαφωνίες «είμαστε όμως ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στο ίδιο κόμμα και όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενότητα».Ο κ. Μηλιός υπογράμμισε επίσης ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση θα ήταν «καταστροφική και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ανθρώπους που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα