Εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν

Κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, η οποία θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το BBC.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά θέματα» είπε σχετικά. Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντική συμφωνία» αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ
θα ζητήσουν εντός της ημέρας από τους εταίρους τους στην Ε.Ε. να υποστηρίξουν τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής εντός της ημέρας.

Επιγραμματικά, στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα εξής:

-Κατάπαυση του πυρός, αρχομένης από τις 15 Φεβρουαρίου

-Απόσυρση βαρέων όπλων

-Απελευθέρωση αιχμαλώτων

-Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, η Ουκρανία θα εδραιώσει τον έλεγχό της στα διεθνή σύνορα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν ως προς τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Πούτιν προέβη στην ανακοίνωση μετά από μαραθώνιες συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν όλο το βράδυ και συνεχίστηκαν το πρωί.

Οι Βλάντιμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, άλλοτε μαζί με τους συμβούλους τους και άλλοτε μόνοι, συζητούσαν λεπτομερώς το έγγραφο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολλές ημέρες από τους διπλωμάτες τους και έχει στόχο να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη δέκα μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία «δεν είναι συνολική» και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου» , δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας» , είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Keywords
Τυχαία Θέματα