Είναι η μηχανή αναζήτησης της Google ρατσιστική;

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους χρήστες του διαδικτύου η διαπίστωση ότι η αναζήτηση φωτογραφιών στο Google παρουσιάζει τους λευκούς νέους και τους μαύρους νέους με έναν άκρως αντίθετο τρόπο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που κατηγορούν την μηχανή αναζήτησης για ρατσιστική συμπεριφορά, παρόλο που η αναζήτηση βασίζεται σε αλγόριθμο και όχι στις προσωπικές επιλογές των εργαζομένων της Google.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο χρήστης του Twitter
Kabir Alli από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα screenshot με τις φωτογραφίες που εμφάνισε η μηχανή αναζήτησης όταν γκούγκλαρε την φράση «τρεις μαύροι έφηβοι» (three black teenagers). Η φωτογραφία έδειχνε το παράθυρο της αναζήτησης να έχει γεμίσει με φωτογραφίες συλλήψεων νεαρών από τα αρχεία της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Μα τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να γελάνε υστερικά με τις σαλάτες τους;

Στην συνέχεια, ο Alli έκανε ένα ακόμα πείραμα, επιβεβαιώνοντας αυτό που φοβόταν: εάν αναζητήσει κανείς φωτογραφίες «τριών λευκών εφήβων» (three white teenagers), θα βρει μια σειρά από stock φωτογραφίες χαμογελαστών νέων που ακούν μουσική ή παίζουν κάποιο άθλημα.

Τα ευρήματα έχουν αναδημοσιευτεί περισσότερες από 50.000 φορές στο Twitter, με πολλούς να κατηγορούν την Google για διακρίσεις σε βάρος των μαύρων. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Alli εξήγησε στον Guardian ότι τα αποτελέσματα στηρίζονται σε έναν αλγόριθμο και όχι στις προσωπικές εκτιμήσεις των εργαζομένων της Google.

YOOOOOO LOOK AT THIS pic.twitter.com/uY1JysFm8w

— July 3rd. (@iBeKabir) June 7, 2016

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα