ΕΕ: Δεν κόβεται η χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους - Συστάσεις προς το Ισραήλ

Φωτογραφία αρχείου

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ορισμένες από τις αποφάσεις του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Επίσης ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί η χρηματοδότηση προς τον Παλαιστινιακό λαό καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. 

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ υπογράμμισε πως «Κάποιες αντιδράσεις

του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση τη στάση των ΗΠΑδεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ, παρέχοντάς του ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο

Ο Μπορέλ ο οποίος καταδίκασε τη ”βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση” της Χαμάς υπογράμμισε ότι ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης και κάλεσε για αναβάθμιση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και πολύ περισσότερο για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος καθώς όσο αυτό παραμένει επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος της βίας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την κρίσιμη στιγμή - θα μπορούσε να είναι μια στιγμή αφύπνισης - προκειμένου να ασχοληθεί εκ νέου με το πρόβλημα της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Επιπλέον ο Μπορέλ επιχείρησε να βάλει τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της ΕΕ σχετικά με οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. 

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο Ούγγρος Επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι αυτοβούλως αποφάσισε να ανεβάσει ένα tweet στο οποίο έλεγε ότι σταματά η οποιαδήποτε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων επίτροπος της Ε.Ε., ο αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζεται.

Σήμερα την κατάσταση οριοθέτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος διαβεβαίωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών δεν επιθυμούν τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, διευκρινίζοντας προς η Παλαιστινιακή Αρχή είναι διαφορετική από τη Χαμάς και έχει διεθνή αναγνώριση.

Αυτό που θα γίνει, όπως είπε, είναι ότι δρομολογήθηκε επανεξέταση αυτής της βοήθειας έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που δίνονται από την ΕΕ πηγαίνουν για το σωστό σκοπό και δεν περνούν μέσω διάφορων παράνομων οδών στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. 

«Αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε» είπε και πρόσθεσε πως «εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο (διαρροή των κονδυλιών προς τη Χαμάς) τότε θα πρέπει να υπάρξει πολιτική ευθύνη». 

«Θα ήταν μεγάλο λάθος, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, να σταματήσουμε τη στήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή... αυτό θα ήταν ένα ”δώρο” για τη Χαμάς» είπε διευκρινίζοντας ότι η αναστολή των πληρωμών θα ήταν μια συλλογική τιμωρία για τον παλαιστινιακό λαό, θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Ε.Ε. στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.

Νωρίτερα οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με όλα τα μέρη και θα διατηρήσει την οικονομική και πολιτική υποστήριξή της προς την περιοχή. Θα διασφαλίσει επίσης ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευσή της για μια πολιτική λύση βασισμένη σε δύο κράτη θα επιβιώσει αυτών των τραγικών γεγονότων.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών είχαν προσκληθεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί οι οποίοι ωστόσο δεν παρευρέθηκαν.

Related...Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με την Γάζα - Μπάιντεν: Τρομοκρατία από τη Χαμάς, απόλυτο κακόΠρόταση Γεραπετρίτη πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση ΑνατολήΟι συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην περιφερειακή ασφάλεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστίνιους - Συστάσεις, Ισραήλ,palaistinious - systaseis, israil