Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους αντάρτες στη Συρία λόγω βομβαρδισμών. Το ISIS υπό πίεση

Οι επιπτώσεις τεσσάρων μηνών ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία αρχίζουν να διαφαίνονται στις δυνάμεις των ανταρτών, με τη θέση του προέδρου Άσαντ να ενισχύεται, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες για έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι αντάρτες στη Δύση δέχονται τα σκληρότερα πλήγματα, ενώ στο κέντρο και τα ανατολικά της χώρας το Ισλαμικό Κράτος (ISIS/ Daesh) δέχεται επίσης στρατιωτική πίεση και μειώνει τους μισθούς των μαχητών του, καθώς το λαθρεμπόριο πετρελαίου
πλήττεται με τη σειρά του από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Αντάρτικες οργανώσεις αναφέρουν αυξημένες αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιθέσεις σε περιοχές της δυτικής Συρίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το καθεστώς Άσαντ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης, καταλαμβάνοντας την πόλη Σάλμα στην επαρχία της Λαττάκειας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, αν και τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη δεν φαίνονται να αποτελούν κομβικό σημείο στην έκβαση του πολέμου, καθώς οι αντάρτες αντεπιτίθενται και ανακτούν θέσεις σε κάποιες περιπτώσεις, οι αντάρτικες οργανώσεις κάνουν λόγο για υψηλά επίπεδα φθοράς στα μέτωπα της δυτικής Συρίας.

Αξιωματούχοι κοντά στη συριακή κυβέρνηση αναφέρουν ότι αποτελεί προτεραιότητα το κλείσιμο των βορειοδυτικών συνόρων με την Τουρκία. Συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών από την Τουρκία- η οποία τους στηρίζει- δέχονται πίεση λόγων των ρωσικών και συριακών αεροπορικών πληγμάτων. «Οι περισσότερες περιοχές που είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην άμυνα λόγω της μεγάλης κινητοποίησης ρωσικών δυνάμεων και τη χρήση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, με απεριόριστα πυρομαχικά» δήλωσε ο Τζαμίλ αλ Σάλεχ, διοικητής αντάρτικης ομάδας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η στρατιωτική βοήθεια από τους ξένους υποστηρικτές των ανταρτών- περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας- δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των χερσαίων επιθετικών επιχειρήσεων, στις οποίες συνδράμει και το Ιράν. Επίσης, η στήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς την αντιπολίτευση δεν περιλαμβάνει ακόμα τα είδη βαρύτερου οπλισμού που θέλουν οι αντάρτες- κυρίως αντιαεροπορικούς πυραύλους. Σημειώνεται πως στρατιωτική πηγή, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι αντάρτες πιέζονται λόγω της καταστροφής αποθηκών οπλισμού, που καθίσταται δυνατή λόγω καλών πληροφοριών.

Η εξέλιξη των συγκρούσεων επηρεάζει de facto τις διεργασίες όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς η Δαμασκός φαίνεται όλο και πιο απρόθυμη να συζητήσει εάν θεωρεί ότι έχει το «πάνω χέρι» στη σύγκρουση. Ο Νόα Μπόνσεϊ, αναλυτής του International Crisis Group, αναφέρει πως, ακόμα και αν το επίπεδο φθοράς φαίνεται ίδιο και στις δύο πλευρές, είναι οι αντάρτες που προβληματίζονται περισσότερο, καθώς η πλευρά της κυβέρνησης δείχνει να έχει «momentum». «Το καθεστώς ποτέ δεν ήταν πολύ ανοικτό σε συμβιβασμούς, ακόμα και στις πιο ευάλωτες στιγμές του, οπότε μπορούμε να περιμένουμε η παρούσα αίσθηση momentum να ενισχύσει πιο μαξιμαλιστικές τάσεις, καθώς η Δαμασκός πιέζει για ένα αποφασιστικό στρατιωτικό “πάνω χέρι”».

Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της τα πάνε καλύτερα και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), κατά του οποίου μάχονται ανεξάρτητα ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, με αεροπορικά πλήγματα, και οι κουρδικές δυνάμεις στο έδαφος. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αλ Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού, που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές πλήττονται επίσης λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ έχει μειωθεί και η προσέλευση μαχητών, λόγω αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Ακόμη, στο Ιράκ, το ISIS έχασε τον έλεγχο του Ραμάντι.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα