Δραγασάκης και Τσακαλώτος: Όχι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, άλλο πράγμα το χρέος

Αντίθετοι στην δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού εμφανίζονται σε δηλώσεις του οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι μάλιστα αποσυνδέουν το σχηματισμό του με ενδεχόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι Βρυξέλλες φέρονται να το επιθυμούν διακαώς.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές δίνουν ραντεβού για τις 5 Οκτωβρίου στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Eurogroup,
όπου και θα περιμένουν από τον νέο υπουργό Οικονομικών να τους παρουσιάσει τον προϋπολογισμό που την ίδια ημέρα θα έχει καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση,

Οι φήμες για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού ξεκίνησαν έπειτα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με πηγή της Κομισιόν, η οποία φέρεται να ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, προκειμένου να έχουν επιτυχή κατάληξη, οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν άμεση. Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους ως προαπαιτούμενο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Υποστήριξε επίσης ότι κανένας μεγάλος συνασπισμός δεν εγγυάται τη ρύθμιση του χρέους, αλλά το αντίθετο.

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωσή του:

«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο.

Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δύο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Λίγο μετά ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μεγάλου συνασπισμού. Ερωτηθείς κατά πόσο βλέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε:

«Όχι, δεν το βλέπω. Κι ούτε θα το υποστήριζα εγώ. Τώρα βέβαια, θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Αλλά εγώ προσωπικά, δεν θα το υποστήριζα».

Δραγασάκης: Άλλο η ρύθμιση του χρέους

Την αντίθεσή του με τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού εξέφρασε και ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος αποσύνδεσε το συγκεκριμένο θέμα με αυτό της ρύθμισης του χρέους.

Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο κ. Δραγασάκης σχολίασε πως «αποδεικνύεται ότι ο στόχος αυτοδυναμίας δεν είναι ένας στενός εκλογικός στόχος, αλλά είναι μια ασπίδα και μια άμυνα του λαού μας σε τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτοί (σ.σ.: οι εταίροι) θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα; Ξανά τα ίδια θα αρχίσουμε δηλαδή; Αυτοί θα αποφασίσουν; Ας μην κάνουμε τότε εκλογές! 'Άλλο η ρύθμιση του χρέους, βεβαίως».

Υπογράμμισε ότι «είναι οι δανειστές μας, δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, με διαπραγμάτευση θα γίνει ρύθμιση, αλλά αυτοί θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχουμε;

Η αυτοδυναμία δεν σημαίνει κι άρνηση συνεργασιών. Μπορούμε, ας πούμε, για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα να δημιουργήσουμε τους όρους μιας ευρύτερης συμπαράταξης, ένα ευρύτερο κοινό πλαίσιο θέσεων, ελπίζοντας βέβαια ότι όλα τα κόμματα πια συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να παλέψουμε να μειωθεί και μπορεί να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε αυτό να εκφραστεί και προς την Ευρώπη και προς όλο τον κόσμο».

Συμπλήρωσε ακόμη «τώρα αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές. Θέλω να πω ότι το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών. Αυτό έχει προϋποθέσεις: Μία από τις προϋποθέσεις - κι αυτό μπορεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση - είναι να καταργήσουμε αυτό το bonus των πενήντα εδρών, να έχουμε την απλή αναλογική που θα ωθήσει και δυνάμεις που υπάρχουν μες στην κοινωνία και ενδεχομένως δεν εκπροσωπούνται ή αναζητούν μια εκπροσώπηση. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια , ότι τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα