Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς: Η τροποποίηση στη Διαύγεια ανοίγει το δρόμο στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά

Για «άνοιγμα δρόμου» στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς περί της τροπολογίας σχετικά με τη Διαύγεια.

«Η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή αποτελεί ένα μεγάλο θεσμικό ατόπημα για τη χώρα μας» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζεται, ο νόμος της Διαύγειας, ως είχε , περιείχε
ορισμένες αστοχίες και ως προς την έλλειψη προστασίας δεδομένων ορισμένων φυσικών προσώπων αλλά και, ως προς την εφαρμογή του: «από τη μία πλευρά περιλαμβάνει περιττή πληροφόρηση π.χ. ανάρτηση στο διαδίκτυο καθημερινών μικρο-εξόδων (τρόφιμα, αναλώσιμα κλπ.) και από την άλλη, αρκετοί φορείς, δημόσιοι οργανισμοί, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αναρτούν την απαραίτητη πληροφόρηση που απαιτεί ο νόμος. Τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα είναι να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση του πολίτη στην πληροφορία και οπωσδήποτε, χρονοβόρα. Είναι απαραίτητο επομένως να επανασχεδιαστεί ο τρόπος εφαρμογής του νόμου για να είναι εύκολα προσβάσιμος στους πολίτες χωρίς τον αποκλεισμό σημαντικών πληροφοριών».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάδας, Κώστας Μπακούρης, δήλωσε τα εξής: «Παρά τις βελτιώσεις που απαιτούνται, η Διαύγεια ως θεσμός, πρέπει να διαφυλαχτεί αλώβητος γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης των πολιτών στη πληροφόρηση».

«Η ψήψιση της τροπολογίας -που στην ουσία αλλοιώνει το χαρακτήρα της Διαύγειας ως βασικού θερμού που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους όταν διαπιστώνουν κακοδιαχείριση- μας βρίσκει αντίθετους. Είναι μία πράξη που “επιτρέπει” τη σπατάλη και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην αδιαφάνεια και πιθανά, στη διαφθορά» πρόσθεσε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα