Διεθνής Αμνηστία: Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν άτομα από Σιιτικές μειονότητες

Οι Ταλιμπάν πρόσφατα «σφαγίασαν» και βασάνισαν βάναυσα αρκετά μέλη της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα στο Αφγανιστάν, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της πυροδοτώντας τους φόβους ότι θα επαναφέρουν στην χώρα στο καθεστώς τρομοκρατίας και καταπίεσης που είχαν επιβάλλει όταν ήταν την τελευταία φορά στην εξουσία.

Μολονότι, προέτρεψαν τους ιμάμηδες να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στις προσευχές της Παρασκευής, υπάρχουν τρομακτικές

μαρτυρίες για δολοφονίες, που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι.

Οι αναφορές για κακοποιήσεις πληθαίνουν και μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρείχε περισσότερα στοιχεία την Παρασκευή που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς σε σχέση με το παρελθόν.

Ερευνητές της οργάνωσης δικαιωμάτων είπαν ότι μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες στην επαρχία Γκάζνι, οι οποίοι εξιστόρησαν πώς οι Ταλιμπάν σκότωσαν εννέα άνδρες Χαζάρα στο χωριό Μουνταράχτ από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου. Ανέφερε ότι έξι από τους άνδρες πυροβολήθηκαν και τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας άντρας στραγγαλίστηκε με το δικό του μαντήλι και του έκοψαν τους βραχίονες. Το σώμα ενός άλλου έγινε κομμάτια από σφαίρες.

Οι Χαζάρα είναι σιίτες μουσουλμάνοι που προηγουμένως εκδιώχθηκαν από τους Ταλιμπάν. Αποτελούν το 9% των 39,9 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με θρύλους είναι απόγονοι του Τζένγκις Χαν και των στρατιωτών του, που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον 13ο αιώνα

Αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα του Αφγανιστάν και έχουν αντιμετωπίσει μακροχρόνιες διακρίσεις και διώξεις στο κατά κύριο λόγο σουνιτικό Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η θηριωδία των δολοφονιών ήταν «μια υπενθύμιση του παρελθόντος των Ταλιμπάν και ένας τρομακτικός οιωνός για το τι μπορεί να φέρει η εξουσία των Ταλιμπάν», δήλωσε η Agnes Callamard, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες είναι απόδειξη ότι οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες παραμένουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

Η ομάδα δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι πολλές ακόμη δολοφονίες μπορεί να μην έχουν αναφερθεί επειδή οι Ταλιμπάν διέκοψαν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές που είχαν καταλάβει για να αποτρέψουν τη δημοσίευση εικόνων.

Η Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να διερευνήσει και να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν.

Πηγές: BBC, Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι Ταλιμπάν δεν βρήκαν δημοσιογράφο της Deutsche Welle και σκότωσαν συγγενή τουΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν ψάχνουν τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑΑφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί εν μέσω πυρών των Ταλιμπάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνής Αμνηστία, Ταλιμπάν, Σιιτικές,diethnis amnistia, taliban, siitikes