Δένδιας: Η συμπεριφορά της 'Αγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΖΟΡΤΖ ΤΣΟΥΝΗ. Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας νωρίτερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία ανέφερε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. Δυστυχώς,

πρόσθεσε, αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη μετά τη συνάντηση των κκ Ερντογάν και Μητσοτάκη στον Βόσπορο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης. Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω, είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια διαρκής επιδείνωση.

Ο πιλότος ενός ελληνικού F-16 Viper ελέγχει το αεροσκάφος πριν από την απογείωση στην αεροπορική βάση της Τανάγρας περίπου 74 χιλιόμετρα (46 μίλια) βόρεια της Αθήνας, Ελλάδα, Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022. Η ελληνική αεροπορία παρέλαβε ένα πρώτο ζευγάρι αναβαθμισμένων στρατιωτικών αεροσκαφών F-16, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη γειτονική Τουρκία. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η συμπεριφορά της ’Αγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που τους δώσαμε. Ειδικότερα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. Γιατί, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά , να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς; .

Τέλος, αναφέρθηκε στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή , που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας). Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.

ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για μια συνάντηση στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 22 Μαΐου 2016. Είναι οι ημέρες της παραίτησης Νταβούτογλου, που εως τότε υπήρξε "δεξί χέρι" του Ερντογάν. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Nταβούτογλου: «Με τραγούδια θα αντιμετωπίσουμε τα F-35;»

Στο μεταξύ, στον απόηχο του μηνύματος που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, ευρισκόμενος στην ΔΕΘ, όπου τόνισε ότι ο ίδιος πάντοτε θα είναι έτοιμος για συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους ή ακόμη και προσπάθειες για μια τέτοια συνάντηση, ισχυριζόμενος ότι το πραγματικό πρόβλημα της Αθήνας είναι ότι «ενοχλούνται γιατί η Τουρκία έγινε πρόσφατα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας».

Ωστόσο, το κλίμα στο εσωτερικό της γείτονος μαρτυρά ότι ενοχλημένη είναι μάλλον η Άγκυρα, ειδικότερα επειδή διαπιστώνει τα βήματα μπροστά της Αθήνας σε επίπεδο εξοπλισμών, καθώς μετά την συμφωνία για τα Ραφάλ με την Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη η ανταλλαγή με την αμερικανική πλευρά για μελλοντική αγορά μαχητικών F-35, ενώ «κλείδωσε» η αναβάθμιση των F-16 Viper.

Οι επισκέπτες φωτογραφίζουν τα δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper στην αεροπορική βάση της Τανάγρας περίπου 74 χιλιόμετρα (46 μίλια) βόρεια της Αθήνας, Ελλάδα, Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022. Η ελληνική αεροπορία παρέλαβε τη Δευτέρα ένα πρώτο ζευγάρι των αναβαθμισμένων στρατιωτικών αεροσκαφών F-16, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη γειτονική Τουρκία.. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Είναι ενδεικτικές οι βολές που εξαπολύει εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν:

«Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο», «θα το αντιμετωπίσουμε με το τραγούδι ‘’θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;’’», δήλωσε ο Νταβούτογλου, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Κόμματος του Μέλλοντος».

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu Agency

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚ. Μητσοτάκης: Η συνθήκη της Λωζάνης θα είναι εδώ για αιώνεςΥπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την ΚίναροΟι μισοί Τούρκοι θεωρούν το τεταμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά ως "προεκλογική ατζέντα"
Keywords
Τυχαία Θέματα