Δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αλλαγή εκλογικού νόμου

Δεν είναι στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, να ανοίξει άμεσα το θέμα του εκλογικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα ρύθμισης των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και ότι χρειάζεται να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση πάνω σε ένα εκλογικό νόμο που θα αποτυπώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις κοινωνικές ισορροπίες.

Όμως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί
και ο εκλογικός νόμος καθώς ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο σε μεταγενέστερη φάση να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους εκθέσει τις σκέψεις του και να συζητήσουν το ζήτημα.

Αν και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της απλής αναλογική κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, τα άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μιλούν για αναλογικότερο συστήματα με βάση το γερμανικό μοντέλο, στοχεύοντας στην κατάργηση ή τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ επισήμως η ΝΔ, αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, το Σεπτέμβριο όταν θα παρουσιάσει και το πρόγραμμα της.

Ωστόσο το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και θα επανασυζητηθεί κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβρη, όταν προγραμματίζεται και το συνέδριο του κόμματος.

Συζητήσεις καταγράφονται στο παρασκήνιο και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες περί συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και αυτό το ζήτημα δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, αλλά μάλλον μετατίθεται χρονικά για πολύ αργότερα. Πάντως όταν το θέμα θα τεθεί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και εκεί θα επιδιωχθεί διάλογος και σύγκληση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης , προκείμενου κοινοβουλευτικά να επιδιωχθεί η πλειονοψηφία των 181 βουλευτών και να χριστεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα