Δεμόδικας: Τα αόρατα ακάρεα που ζουν στο πρόσωπό μας και προκαλούν αρκετά προβλήματα

Ο δεμόδικας είναι ένα γένος μικροσκοπικών ακάρεων με οχτώ πόδια που ζουν μέσα ή κοντά στους θύλακες των τριχών πολλών θηλαστικών. 

Δύο είδη έχουν εντοπιστεί στον άνθρωπο, το Θυλακιόβιο άκαρι το οποίο έχει μήκος 0.3-0.4 χιλιοστά και βρίσκεται κατά συστάδες γύρω από τη ρίζα ή το θύλακο της τρίχας και το Demodex brevis με μήκος 0.2-0.3 χιλιοστά και βρίσκεται κατά μόνας στους σμηγματογόνους ή τους μεϊβομιανούς αδένες.

Τα νεογέννητα δεν έχουν ακάρεα δεμόδικα. Μία οπτική εξέταση θα εντοπίσει το δεμόδικα στο 14% των ανθρώπων, ωστόσο όταν οι ερευνητές έκαναν μία DNA

ανάλυση βρήκαν σημάδια Δεμόδικα στο 100% των εξεταζομένων. 

Εφόσον όλη η ανθρωπότητα έχει αυτά τα παράσιτα, εγείρεται το ερώτημα αν είναι ακίνδυνοι οργανισμοί που ζουν σε αρμονία με τον ξενιστή τους και τι επιπτώσεις έχουν στην επιβίωσή τους κάποιες συνήθειές μας, όπως το πλύσιμο του προσώπου ή το μακιγιάζ.

Τα ακάρεα δεμόδικας είναι μικροσκοπικά και τρέφονται με κύτταρα δέρματος και λιπώδη έλαια, τα οποία χωνεύουν με διάφορα ένζυμα. Καθώς δεν έχουν πρωκτό, «αναμασούν» τα απόβλητά τους. 

Ζευγαρώνουν, αφήνουν τα αυγά τους και μετά από 15 μέρες πεθαίνουν και αποσυντίθενται στο δέρμα. 

.

Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και συνήθως συνδέονται με μία γκάμα ασθενειών:

-Εξανθήματα,

-Ακμή, 

-Βλεφαρίτιδα, 

-Κύστες, 

-Φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα, 

-Ξηροφθαλμία και άλλα. 

Υπάρχει ένας αριθμός θεραπευτικών ενώσεων που μειώνουν τον αριθμό των ακάρεων, αλλά η επιστημονική συναίνεση λέει πως ο δεμόδικας αποτελεί μέρος του μικροβιώματος του δέρματός μας και δεν προτείνεται η εξουδετέρωσή τους αν δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος. 

Συστήνεται όμως η αποφυγή του να μοιραζόμαστε προϊόντα που ακουμπούν το δέρμα μας, μιας και μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο. 

Τα παράσιτα δε ζουν πολύ μακριά από τους ξενιστές τους. Σε μία μελέτη βρέθηκε πως ο χρόνος επιβίωσης του δεμόδικα σε μάσκαρα ήταν 21 ώρες.

Όσο δυσάρεστο και να ακούγεται, ο δεμόνικας είναι κάτι φυσιολογικό για το δέρμα μας, παρόλο που η παρουσία τους έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένα άτομα. 

Ο έλεγχος αυτών των επιπτώσεων είναι εύκολος, περιορίζοντας τον αριθμό τους αν ακολουθήσουμε μία θεραπεία που θα προτείνει ένας επαγγελματίας υγείας.

Ο τακτικός καθαρισμός και το πλύσιμο του προσώπου, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των ακάρεων, αν και άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα ακάρεα επιβιώνουν στο πλύσιμο.

Πηγή: The conversation

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕπιστήμονες απεικόνισαν το πρόσωπο ενός άνδρα που κατηγορήθηκε ότι ήταν βαμπίρΑυτός είναι ο αόρατος κόσμος των μικροοργανισμών που ζει στα σεντόνια μας ενώ εμείς κοιμόμαστεΝα τι θα συμβεί αν δεν πλύνετε για δύο χρόνια τα μαξιλάρια σας
Keywords
Τυχαία Θέματα