Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω πριν το τέλος του Μαΐου σε συμφωνία. Μοσκοβισί: Να είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα πρωτογενή

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία»: τo σήμα -ευχή αυτή διατύπωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είναι σε εξέλιξη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται, πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του για τους λαούς του Νότου και τις γυναίκες.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει
να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό ‘πακέτο’ θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν ειναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης πρωτίστως, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων, λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

Ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη ‘γλώσσα’ των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.
Και ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Έκλεισε με το σύνθημα –ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Πιο αναλυτικά τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσαν πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα πρέπει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας, για τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η επίτευξή τους θα πρέπει να είναι σε περιορισμένο βάθος χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει, σημειώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα, που όπως έχει συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν το 2019, θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα