Χημική ουσία σε ευρέως διαδεδομένο γλυκαντικό διασπά το DNA

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό είναι «γονοτοξική», που σημαίνει ότι διασπά το DNA.

Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη στο ίδιο το γλυκαντικό.

Πρόκειται για σουκραλόζη, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνητή γλυκαντική ουσία.

Προηγούμενες μελέτες

από την ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσαν ότι αρκετές λιποδιαλυτές ενώσεις παράγονται στο έντερο μετά την κατάποση σουκραλόζης. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η 6-οξική σουκραλόζη, αναφέρει το News-medical.net.

«Η νέα μας μελέτη αποδεικνύει ότι η 6-οξική σουκραλόζη είναι γονοτοξική. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ίχνη 6-οξικής σουκραλόζης μπορούν να βρεθούν σε σουκραλόζη εκτός ραφιού, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί», αναφέρει η Σούζαν Σίφμαν, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

«Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ένα όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονιδιοτοξικές ουσίες των 0,15 μικρογραμμαρίων ανά άτομο ανά ημέρα», λέει ο Σίφμαν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ίχνη 6-οξικής σουκραλόζης σε ένα μόνο καθημερινό ποτό με σουκραλόζη υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της 6-οξικής σουκραλόζης που παράγεται ως μεταβολίτες αφού οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά in vitro πειραμάτων εκθέτοντας τα ανθρώπινα κύτταρα αίματος σε 6-οξική σουκραλόζη και παρακολουθώντας για δείκτες γονοτοξικότητας.

«Εν ολίγοις, διαπιστώσαμε ότι η 6-οξική σουκραλόζη είναι γονοτοξική και ότι διασπά αποτελεσματικά το DNA σε κύτταρα που εκτέθηκαν στη χημική ουσία», λέει ο Σίφμαν.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης in vitro δοκιμές που εξέθεσαν ανθρώπινους ιστούς του εντέρου σε 6-οξική σουκραλόζη.
«Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου, οπότε θέλαμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει εκεί», λέει ο Σίφμαν.

«Αυτή η εργασία εγείρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, επειδή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που δεν πρέπει να τρως».

Related...Νότια Αφρική: Μεθανόλη ανιχνεύτηκε στο αίμα των νεαρών που πέθαναν αιφνιδίως σε μπαρΤο περίεργο σύνδρομο που κάνει άνδρες να νιώθουν άρρωστοι μετά το σεξΑυτές είναι οι 5 πιο εθιστικές ουσίες στον πλανήτη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χημική, DNA,chimiki, DNA