Χατζηδάκης για νέο ΚΟΚ: Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ, ποινή φυλάκισης, 2.000 κάμερες στους δρόμους

Εικόνα ενός από τα τροχαία δυστυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή ανθρώπων. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει να εφαρμόζεται καθώς αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα, σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Αυτό ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της χώρας μια και τα στοιχεία συγκριτικά με την Ε.Ε. δεν είναι ενθαρρυντικά.  

«Μεταξύ 2019 και 2024 είχαμε μείωση 3% στα θανατηφόρα τροχαία. Όταν η αντίστοιχη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 13%. Το 2024, όμως, είχαμε αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2023. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός», είπε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης. Μπορεί να καταγράφεται μείωση του αριθμού των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο -είναι χαρακτηριστικό ότι το 1998, που καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση, χάθηκαν 2.182 άτομα και το 2023 έφτασαν τα 627- όμως απαιτούνται και άλλα μέτρα με τον κ. Χατζηδάκη να εστιάζει σε 5 άξονες κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με χαμηλότερα όρια ταχύτητας και αυστηροποίηση ποινών

Σημαντική αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση αναμένεται να φέρει ο νέος ΚΟΚ που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις από 50 σε 30 χλμ/ώρα ενώ κατατάσσει τις παραβάσεις σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους: χαμηλή, μεσαία, υψηλή και υψηλή με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για τις βαριές παραβάσεις – υπερβολική ταχύτητα, μη συμμόρφωση με κόκκινη σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ – οι ποινές γίνονται πραγματικά αυστηρές: πρόστιμα έως 1.500 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για μήνες, ακόμα και φυλάκιση.

Παράλληλα, προβλέπεται κλιμάκωση των κυρώσεων για τους οδηγούς που

υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.

Εντατικοποίηση ελέγχων, με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και αυτόματη βεβαίωση παραβάσεων

 Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο οι έλεγχοι όσο και οι παραβάσεις που βεβαιώνονται όμως, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης,  «η Τροχαία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα. Οι νέες τεχνολογίες, όμως, μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους της Αττικής 388 κάμερες. Στόχος είναι οι κάμερες να φτάσουν τις 2.000 και άλλες 500 να τοποθετηθούν σε λεωφορεία εν κινήσει για τον έλεγχο των λεωφορειολωρίδων. Η εγκατάστασή των επιπλέον καμερών θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους. Με τις κάμερες αυτές θα ελέγχονται μια σειρά από παραβάσεις, όπως υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παράβαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, μη χρήση κράνους. Οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται αυτόματα και ψηφιακά και θα επιδίδονται στους πολίτες μέσω του gov.gr».

Βιώσιμη και ασφαλής μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης, πάνω από 400 νέα λεωφορεία κυκλοφορούν ήδη στην Αθήνα, ενώ ως το τέλος του έτους, θα ξεπεράσουν τα 950. Παράλληλα, ξεκίνησαν τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό, παραδόθηκε το μετρό Θεσσαλονίκης μετά από 18 χρόνια και στις αρχές του επόμενου έτους παραδίδεται και η επέκταση προς Καλαμαριά. Επιπλέον επεκτάθηκε η λειτουργία του Μετρό έως τις 2:30 τα ξημερώματα την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ σχεδιάζεται η 24ωρη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς, τα Σαββατοκύριακα. «Η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι μόνο θέμα κυκλοφορίας ή περιβάλλοντος. Είναι και μια ασφαλής εναλλακτική για τη μετακίνηση των πολιτών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύγχρονες υποδομές που προστατεύουν

«Ο οδικός άξονας Πατρών–Πύργου θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Ήδη έχουν παραδοθεί αρκετά κομμάτια του Ε65, ενώ το βόρειο τμήμα αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Κατασκευάζουμε το flyover στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα στην Κρήτη. Αυτά τα έργα δεν έχουν μόνο αναπτυξιακή διάσταση. Έχουν και θετική αντανάκλαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα τους 5 άξονες των πρωτοβουλιών που παίρνει η κυβέρνηση για τη μείωση των τροχαίωνΟδική παιδεία

«Θα πρέπει να διδάσκουμε τα νέα παιδιά ότι καλός οδηγός δεν είναι εκείνος που τρέχει υπερβολικά ή κάνει επικίνδυνες προσπεράσεις. Αλλά εκείνος που οδηγεί με ασφάλεια, εκείνος που δείχνει σεβασμό και στους υπόλοιπους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, με χιλιάδες σεμινάρια, με προσομοιωτές, με ομιλίες, έχει μπει σε σχολικές αίθουσες, σε στρατόπεδα, σε πανεπιστήμια και ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να υποστηρίξει το έργο του. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ικανοποίηση ενός αιτήματος του Ινστιτούτου:

«Στον ΣΕΑ Μεγάρων, στην Εθνική Οδό Αθηνών–Πατρών, προχωρούμε, επιτέλους, στην εγκατάσταση Χώρου Εκδηλώσεων Προαγωγής της Οδικής Ασφάλειας. Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή από τον αρμόδιο Υπουργό Χρίστο Δήμα. Είναι ένας τρόπος να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες δράσεις σας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Και κατέληξε: «Κάθε ζωή που χάνεται στην άσφαλτο, είναι μια ιστορία που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Είναι ένα σπίτι που μένει βουβό. Ας κάνουμε -πολιτεία, φορείς, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά- ό,τι μπορούμε, για να ενισχύσουμε την οδική ασφάλεια. Δεν είναι τεχνικό θέμα, δεν είναι ζήτημα οικονομικό, δεν είναι καν ζήτημα νομοθετικό. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζηδάκης, ΚΟΚ, Πρόστιμα, 1 500, 2 000,chatzidakis, kok, prostima, 1 500, 2 000