Χαρίτσης για Συνθήκη Άμστερνταμ: Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη περιοχών με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες


Άτυπη υπουργική συνάντηση για θέματα αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας , πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών με την υποστήριξη της ΕΕ για τις πόλεις και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα η ΕΕ προωθεί σχέδια καινοτομίας μέσω προτάσεων των κρατών μελών, για την αστική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για ψηφιακή μετάβαση.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, υπουργοί
της ΕΕ αρμόδιοι για θέματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής συνοχής και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε η συνθήκη του Άμστερνταμ (pact of Amsterdam), για την αστική ανάπτυξη που περιλαμβάνει πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και προτάσεις για βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ατζέντας προτείνονται σύμφωνα συνεργασίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και των Ευρωπαϊκών πόλεων στα οποία συμμετέχουν θεσμικοί φορείς από τα κράτη μέλη και επιλεγμένες πόλεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε 2 αντίστοιχα σύμφωνα εταιρικής σχέσης τα οποία συντονίζει το Υπουργείο Οικονομίας, για την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας με τη συμμετοχή τους Δήμου Κερατσινίου και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης:

«Η συνθήκη του Άμστερνταμ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μας σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η οποία αναπτύσσεται σε δύο άξονες, την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Αναγνωρίζουμε το διακριτό ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση εκτός από τις μητροπόλεις και στις περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ιδίως τις νησιωτικές και τις ορεινές.
Πιστεύουμε ότι η πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνηση που υποστηρίζει η συνθήκη του Amsterdam μπορεί να αποδώσει καρπούς αλλά θα πρέπει εξασφαλιστεί ο σεβασμός στη διάκριση αρμοδιοτήτων και η διασφάλιση του ρόλου του κεντρικού κράτους ως συντονιστή.

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη της συνθήκης θα πρέπει να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου και πρέπει να διασφαλίζεται η ουσιαστικότερη και εντονότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και στην υλοποίηση αποφάσεων.»
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο με θέμα προτεραιότητας που επιλέγει το μέλος που ασκεί την Προεδρία.
Το 2014 η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας.»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα