Χαοτική παραμένει η κατάσταση. Με το σταγονόμετρο η διέλευση στα σύνορα - Ατελείωτη η ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες

Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει «πλημμυρίσει» με πάνω από 3000 άτομα και χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορα με τα πόδια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επιστρατεύονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν. Εν τω μεταξύ, στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
υπάρχουν περίπου 2.000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

Nωρίτερα σήμερα το πρωί,

Πρόσφυγες προσπαθούν αυτή τη στιγμή να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια.

— HuffPost Greece (@HuffPostGreece) February 25, 2016

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόσφυγες έχουν ρίξει φράκτη στα Διαβατά και φεύγουν πεζή για την Ειδομένη.

Ειδικότερα όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στην περιοχή, νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν πριν από λίγο τον φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών.

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» είπε ο δήμαρχος.

«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί».

Μόλις χθες, Τετάρτη επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες έως το μεσημέρι, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2.000 άτομα.

Συνεχίζουν να καταφθάνουν πλοία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 6.40 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 μεταφέροντας 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Μυτιλήνη και 434 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 699 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 30 άτομα από την Κω, 11 από την Κάλυμνο και 658 από τη Λέρο.
Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν.

Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι 1.821 μετανάστες και πρόσφυγες με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2.100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hotspot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι προκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ. Η υπουργος θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα