Μπίζνες Τραμπ με την Ουκρανία για τα ορυκτά: Υπεγράφη Μνημόνιο Προθέσεων ενόψει οριστικού deal

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την υπογραφή ενός μνημονίου προθέσεων με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα ορυκτά. Στην ανακοίνωση, η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρυντένκο, τόνισε ότι το μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της χώρας.

We

are happy to announce the signing, with our American partners, of a Memorandum of Intent, which paves the way for an Economic Partnership Agreement and the establishment of the Investment Fund for the Reconstruction of Ukraine. pic.twitter.com/AQsHPkWh5X

— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) April 17, 2025

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε η ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Σμίχαλ «θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ» σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου προθέσεων που υπογράφτηκε χθες και δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν στόχο να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για μια συμφωνία έως το Σάββατο 26 Απριλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρούμπιο: Εγκαταλείπουμε τη διαμεσολάβηση εάν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-ΡωσίαςΤι προβλέπει η συμφωνία

Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης και επικαλείται το Reuters αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μνημόνιο προθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την οριστικοποίηση της επίσημης συμφωνίας για την οικονομική εταιρική σχέση και το επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης

λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν παράσχει σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αμερικανικός λαός επιθυμεί να επενδύσει στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή Ουκρανίαλαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουκρανία επιθυμούν μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και μια διαρκή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών τουςλαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουκρανία αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας εγκαταλείποντας οικειοθελώς το τρίτο μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμολαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουκρανία σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης ως μέρος μιας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο λαών και κυβερνήσεωνΕνώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουκρανία διεξήγαγαν εξαιρετικά παραγωγικές τεχνικές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, στις 11-12 Απριλίου 2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση συμφωνίας για τη σύσταση επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησηςλαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την πρόθεση της Ουκρανίας να αποφευχθούν συγκρούσεις κατά τη σύνταξη της συμφωνίας με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας βάσει της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους επίσημους πιστωτέςΕνώ , με την επιφύλαξη τυχόν υπολειπόμενων πολιτικών ή νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την εβδομάδα της 21ης Απριλίου 2025, να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και να παράσχει υποστήριξη υψηλού επιπέδου για την ολοκλήρωση τεχνικών συζητήσεων σχετικά με τους όρους συμφωνίας για τη σύσταση επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησης. Οι διαπραγματευτικές ομάδες αναμένεται να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο έως τις 26 Απριλίου 2025, με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων μέχρι την ημερομηνία αυτή και την υπογραφή το συντομότερο δυνατόΤώρα, λοιπόν , όπως αποδεικνύεται από τις υπογραφές που παρατίθενται παρακάτω, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η κυβέρνηση της Ουκρανίας συνάπτουν αυτό το μνημόνιο προθέσεων να εργαστούν γρήγορα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη σφυρηλάτηση μιας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του αμερικανικού και του ουκρανικού λαού και τη σύσταση επενδυτικού ταμείου ανασυγκρότησης.

(με πληροφορίες από Guardian, Reuters)

Related...Οι δασμοί Τραμπ ρίχνουν τις τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια - Πού κυμαίνονταιΖελένσκι: Ο απεσταλμένος του Τραμπ υιοθετεί το ρωσικό αφήγημαΣυνάντηση Τραμπ - Μελόνι στον Λευκό Οίκο με «φόντο» συμφωνία για τους δασμούς στην Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπίζνες Τραμπ, Ουκρανία, Υπεγράφη Μνημόνιο Προθέσεων,biznes trab, oukrania, ypegrafi mnimonio protheseon