Αθλητισμός: Η «εξορία» της Ρωσίας παραμένει άλυτο ζήτημα ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής της Ουκρανίας, η επανένταξη της Ρωσίας στον κόσμο του αθλητισμού απειλεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ρήγμα στο Ολυμπιακό Κίνημα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη από πολλά διεθνή αθλητικά γεγονότα, αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

του Παρισιού πλησιάζουν και τα προκριματικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εργάζεται για να επαναφέρει τους αθλητές από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της, Λευκορωσία, αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

Εάν οι Ρώσοι αθλητές τελικά επιστρέψουν στις διοργανώσεις, η αθλητική κοινότητα πρέπει να επιλύσει δύο βασικά ζητήματα: πώς μπορούν οι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν χωρίς να αποξενωθούν οι Ουκρανοί; Και τι μπορεί να γίνει για όσους Ρώσους αθλητές υποστηρίζουν τον πόλεμο;

Ουκρανοί φίλαθλοι ξεδιπλώνουν ένα πανό που γράφει "Σταματήστε τον πόλεμο" στις εξέδρες κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου του UEFA Nations League μεταξύ Ουκρανίας και Αρμενίας, στο Λοτζ της Πολωνίας, στις 11 Ιουνίου 2022.

Καθώς οι πρώτες μάχες ξεκίνησαν, η ουκρανική ομάδα ξιφασκίας αρνήθηκε να ανταγωνιστεί με την Ρωσία σε ένα τουρνουά στην Αίγυπτο, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: ”Σταματήστε τη Ρωσία! Σταματήστε τον πόλεμο! Σώστε την Ουκρανία! Σώστε την Ευρώπη! ”

Ένα χρόνο αργότερα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε μια ρωσική επιστροφή στον αθλητισμό είναι η επίμονη της Ουκρανίας να μποϊκοτάρει αντί να διακινδυνεύσει μια πιθανή προπαγάνδα μέσω ρωσικών επιτυχίων σε αγώνες ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος παράλληλα για περαιτέρω ψυχική οδύνη για τους Ουκρανούς αθλητές που επηρεάζονται από τον πόλεμο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης κάνει λόγο για το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν επιτραπεί στους Ρώσους να συμμετάσχουν. 

Τα τελευταία μποϊκοτάζ της δεκαετίας του ’80

Τα τελευταία μεγάλα Ολυμπιακά μποϊκοτάζ έγιναν πριν από τέσσερις δεκαετίες Αυγούστου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότεροι από 60 σύμμαχοί της δεν συμμετείχαν στους Αγώνες της Μόσχας το 1980. Η Σοβιετική Ένωση και οι τότε σύμμαχοί της απάντησαν με μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Οι ατομικές ενέργειες συγκεκριμένων αθλητών διακυμαίνονται. Ο Ρώσος γυμναστής Ιβαν Κούλιακ τοποθέτησε το σύμβολο “Z” στο στήθος του, το οποίο εμφανίστηκε στα τανκ της χώρας του, ενώ στεκόταν στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό νικητή, Ιλια Κοφτούν, σε μια διοργάνωση στο Κατάρ τον περασμένο Μάρτιο. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για ένα χρόνο.

#IvanKuliak
Z = зверь (zver)

Z also marks russian vehicles which kill people in #Ukraine.

That's why I don't give a shit when one says the war in Ukraine is #Putin's and not #Russia'n people's fault. Wearing this symbol means supporting war crimes.#StandWithUkraine️pic.twitter.com/N6ycdBaqmb

— Roy Farquhar
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθλητισμός, Ρωσίας, Ουκρανία,athlitismos, rosias, oukrania