Άσαντ: Ελάχιστες οι πιθανότητες για ευρύ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Τρίτη ότι δεν απορρίπτει την ιδέα να σχηματιστεί ένας όσο το δυνατόν πιο ευρύς συνασπισμός εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σημείωσε όμως πως θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να συμμετάσχουν σε αυτόν κράτη εχθρικά προς τον ίδιο.

Η Μόσχα είχε προτείνει να συμφωνηθεί η συνεργασία κρατών της περιοχής με τον συριακό στρατό εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ.

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης
από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Άσαντ ανέφερε πως η Δαμασκός δεν θα πρόβαλε καμιά αντίρρηση στη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού, αλλά δεν περιμένει πως «τα κράτη τα οποία τάχθηκαν στο πλευρό της τρομοκρατίας θα γίνουν κράτη που θα πολεμήσουν την τρομοκρατία».

Αναφερόταν σε κυβερνήσεις όπως αυτές της Τουρκίας ή της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτά τα κράτη να αποφάσισαν να μετανοήσουν, ή να συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν σε λαθεμένη κατεύθυνση, ή ίσως για λόγους ιδίου συμφέροντος και μόνο, να ανησύχησαν ότι η τρομοκρατία αυτή στρέφεται εναντίον των ιδίων, και έτσι να αποφάσισαν να πολεμήσουν την τρομοκρατία», ανέφερε ο Άσαντ.

«Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια συμμαχία για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Συρίας, δηλώνοντας πως θα χρειαζόταν «ένα θαύμα» για να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός εναντίον του ΙΚ.

Η Σαουδική Αραβία αποκλείει κάθε συνεργασία με τον Άσαντ.Το Ιράν αλλά και κυρίως η Ρωσία προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναζωογονήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Στις επαφές που έχουν γίνει συμπεριλήφθηκε μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συρίας και του Ομάν. Το σουλτανάτο του Ομάν έχει συμβάλει αθόρυβα στη διευθέτηση διενέξεων στη Μέση Ανατολή και ο Άσαντ είπε ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει.

«Οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στο να διευκρινίσουμε την άποψη της (σ.σ. κυβέρνησης της) Συρίας όσον αφορά την εξεύρεση λύσης ενώ ταυτόχρονα εκείνοι (το Ομάν) αποτιμούν το διεθνές κλίμα (...) προκειμένου να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τον ρόλο του Ομάν».

Σίγουρος για τη στήριξη της Ρωσίας

Ο Άσαντ δήλωσε βέβαιος για την υποστήριξη της Ρωσίας, μετά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που άφηναν να εννοηθεί ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το καθεστώς του, που βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια σε πόλεμο με αντάρτες. Υπογράμμισε ότι ο «αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας» πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ρώσους οι οποίοι, εδώ και τέσσερα χρόνια, απέδειξαν κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης ότι έχουν μια ειλικρινή και διαφανή σχέση μαζί μας. Είναι άνθρωποι αρχών», δήλωσε.

Είναι «οι ΗΠΑ (αυτές που) εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους, που εγκαταλείπουν τους φίλους. Δεν ήταν ποτέ αυτή η περίπτωση στην πολιτική της Μόσχας, ούτε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ούτε την εποχή της Συρίας», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.
«Η ρωσική πολιτική είναι σταθερή. (...) Η Ρωσία δεν είπε ποτέ ότι θα υποστήριζε κάποιον που κατόπιν αποφάσισε να εγκαταλείψει», επέμεινε ο Άσαντ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε τονίσει την 7η Αυγούστου πως «η Ρωσία και το Ιράν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η τάση δεν είναι καλή για τον Άσαντ» και είχε προσθέσει πως «κανένας από τους δύο μέντορές του αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός».

Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες θεωρούν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πολιτικής λύσης της σύγκρουσης στη Συρία.

Αναφερόμενος στην άλλη χώρα που τον υποστηρίζει, το Ιράν, ο Άσαντ εκτίμησε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη θα ενισχύσει τον ιρανικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και το καθεστώς του θα ωφεληθεί από αυτό.

«Η ισχύς του Ιράν γίνεται ισχύς της Συρίας και η νίκη της Συρίας είναι νίκη του Ιράν», είπε. «Είμαστε στον ίδιο άξονα, αυτόν της αντίστασης», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Άσαντ υπερασπίστηκε τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στο καθεστώς του η Χεζμπολάχ, μέλη της οποίας πολεμούν στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των ανταρτών.

«Η διαφορά (σ.σ. ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους ξένους τζιχαντιστές) είναι η νομιμότητα. Ποιος προσκάλεσε τη Χεζμπολάχ στη Συρία; Ήλθε έπειτα από μια συμφωνία με το κράτος της Συρίας και το συριακό κράτος είναι νόμιμο κράτος», δήλωσε. «Οι δυνάμεις των τρομοκρατών ήλθαν για να σκοτώσουν τον συριακό λαό», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Άσαντ κατηγόρησε τον επιτετραμμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, ότι έκανε «μονομερείς δηλώσεις» μετά τις πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος την 16η Αυγούστου στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ντούμα, όταν σκοτώθηκαν 117 άνθρωποι.

Επανέλαβε ότι κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνη η οποία «δεν συμπεριλαμβάνει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ως προτεραιότητα δεν έχει καμιά αξία». Επίσης κατηγόρησε τους αντάρτες ότι αποτελούν «εργαλεία στα χέρια του Ισραήλ».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα