Αρχiσε η δίκη για την καθαίρεση του Τραμπ στην Γερουσία

Η τρίτη δίκη προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ ξεκίνησε απόψε στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται ως επί το πλείστον από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Οι τελευταίοι έχουν δεσμευτεί την ταχεία αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρικές καταθέσεις που πρόκειται να έρθουν στο τραπέζι.

Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση –και τις

πιθανές τροπολογίες της– σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, και οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους εντός 24 ωρών από την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει σύντομη περίοδος ανάκρισης και στη συνέχεια ψηφοφορία για το κατά πόσον θα εξεταστούν νέοι μάρτυρες και πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Εάν η Γερουσία δεν επιτρέψει μάρτυρες, η δίκη θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, επέκρινε την Τρίτη τους κανόνες που πρότεινε ο Μακ Κόνελ, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη ότι προτιμά να καλύψει τον πρόεδρό του από να τηρήσει τον όρκο του στο Σύνταγμα.

«Η πρότασή του απορρίπτει την ανάγκη για μάρτυρες και έγγραφα κατά τη διάρκεια της ίδιας της δίκης», δήλωσε η Πελόζι.

«Αντίθετα, στη δίκη του Κλίντον, ο πρόεδρος παρείχε περισσότερα από 90.000 έγγραφα για την δίκη του», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τις σχέσεις του με την Ουκρανία και τις προσπάθειές του να εμποδίσει τις έρευνες του Κογκρέσου.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι η δίκη εναντίον του Τρούμπ είναι ανεπαρκής για να τον απομακρύνει από το αξίωμα. Πράγματι, πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν έκανε τίποτα κακό, να πιέσει δηλαδή μια ξένη κυβέρνηση να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πολιτικό αντίπαλο.

«Ο μόνος που ήταν διαφανής σε αυτό το διάστημα ήταν ο Τραμπ» δήλωσε ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ευελπιστεί ότι, η δίκη του στη Γερουσία θα έχει λάβει τέλος έως την «Κατάσταση του Έθνους», στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους Αμερικανούς και να τους παρουσιάσει το όραμά του για την επόμενη τετραετία.

Oι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, ενοχλούνται στην υπόνοια ότι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια και θεωρούν ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αναβάλλοντας την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την πίεση για έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να πείσον τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν υπέρ τους, προκειμένου να κλητεύσουν τους επιθυμητούς για αυτούς μάρτυρες.

Η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς εξέδωσε διευκρίνισε την πεασμένη εβδομάδα, ότι είναι ”πιθανό” να υποστηρίξει τους μάρτυρες, αλλά μόνο μετά την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων τόσο από τους επτά εισηγητές της καθαίρεσης όσο και από την ομάδα άμυνας του προέδρου. Ακόμη τέσσερις έκαναν παρεμφερείς δηλώσεις.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μάρτυρες. Νομίζω ότι (η διαδικασία) θα τελειώσει αρκετά γρήγορα, δήλωσε ο Σκοτ ​​σε συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, απαγορεύεται σε όλους τους γερουσιαστές να μιλήσουν, ενώ μπορούν να υποβάλλουν γραπτές ερωτήσεις στον πρόεδρο του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους κανόνες της Γερουσίας. Όλα τα ηλεκτρονικά είδη θα αφήνονται έξω από την αίθουσα. Οι διαδικασίες αναμένεται να εκτελούνται έξι ημέρες την εβδομάδα - κάθε μέρα εκτός των Κυριακών, από πέντε ώρες κάθε μέρα.

Τα βασικά επιχειρήματα Τραμπ

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

«Η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει το κατηγορητήριο και να αθωώσει τον πρόεδρο αμέσως», τονίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οποίους το κατηγορητήριο «είναι αβάσιμο» καθώς δεν παρουσιάζει «κανένα έγκλημα ή παραβίαση του νόμου».

Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και για την καθαίρεσή του χρειάζεται να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρα αβάσιμες, οπότε δεν θα έπρεπε καν να χρειαστεί να προχωρήσουμε, θα μπορούσαν να απορριφθούν εξαρχής», εξήγησε μία πηγή που πρόσκειται στην υπερασπιστική ομάδα του Λευκού Οίκου.

Πηγή: HuffPost US

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: «Το σπίτι μας φλέγεται ακόμα!» Νταβός: O Τραμπ αποκήρυξε τους «προφήτες του ολέθρου» για το κλίμα ΗΠΑ: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της οπλοκατοχής στη Βιρτζίνια
Keywords
Τυχαία Θέματα