Απομακρύνεται από την ΕΕ η Ουγγαρία και υπογράφει ενεργειακή συμφωνία με την Gazprom

Συμφωνία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom υπέγραψε η Ουγγαρία για την προμήθεια επιπλέον 5,8 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Ο Ζόλταν Κόβατς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι προμήθειες θα είναι πάνω από αυτές που λάμβανε η χώρα, προκειμένου «ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας να είναι ασφαλής».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ενημέρωσε τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ για τη

συμφωνία με την Gazprom, στη διάρκεια της συνάντηση στην Πράγα όπου αποφασίστηκε η  απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Ρώσους πολίτες για την ΕΕ. Μάλιστα ο Szijjártó, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης.

Όπως αναφέρει το Euronews, ο Péter Szijjártó διευκρίνισε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η Gazprom θα παραδίδει το πολύ 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο φυσικό αέριο την ημέρα στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας από ό,τι προβλεπόταν στη μακροπρόθεσμη σύμβασή της.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να αντιμετωπίσει τη μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας είχε αυξήσει τις προμήθειες στην Ουγγαρία νωρίτερα αυτό το μήνα, παρόλο που σταμάτησε τις ροές προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 της Ευρώπης νωρίτερα την Τετάρτη για συντήρηση.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι ανέστειλε τις ροές φυσικού αερίου προς τη γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου Engie «λόγω αδυναμίας εξόφλησης των προμηθειών του Ιουλίου».

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την εξασφάλιση φυσικού αερίου για τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Szijjártó είχε για το σκοπό αυτό ταξιδέψει στη Μόσχα τον Ιούλιο για να προετοιμάσει τη  συμφωνία καθώς η Ουγγαρία, αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απομακρύνεται, Ουγγαρία, Gazprom,apomakrynetai, oungaria, Gazprom