Απαγορεύσεις βιβλίων ξανά στην Αμερική. Η "μαύρη λίστα" και οι σύγχρονοι λογοκριτές.

Οι Αμερικανοί συχνά επικαλούνται με υπερηφάνεια την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος που διασφαλίζει την ελευθερία του Λόγου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι αρκετοί εκείνοι που αντιλαμβάνονται την ελευθερία του λόγου ως ένα δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουν οι ίδιοι αλλά όχι απαραίτητα και οι άλλοι γύρω τους. 

Και η ανησυχητική αυτή τάση γίνεται όλο και πιο ορατή τελευταία με γονείς, ακτιβιστές, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη σχολικών συμβουλίων, χορηγούς βιβλιοθηκών και βουλευτές, από

τη μία έως την άλλη άκρη στις στις ΗΠΑ, να αμφισβητούν τη θέση που έχουν στα ράφια των βιβλιοθηκών, σχολείων και πανεπιστημίων ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός βιβλίων. 

Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, σε μια προκαταρκτική έκθεση της αναφέρει πως μόνο το περασμένο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο 2021) έλαβε τον πρωτοφανή αριθμό των 330 αναφορών-αιτημάτων απομάκρυνσης βιβλίων από βιβλιοθήκες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιλαμβάνει μια μακρά λίστα με τίτλους βιβλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, οι αντίστοιχες αναφορές για όλο το 2019 - οπότε τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά αφού δεν είχε ξεσπάσει η επιδημία κορονοϊού- ήταν μόλις 377.

Νέες μεθοδεύσεις, διώξεις και πολιτικοποίηση

«Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες να βλέπεις ξανά απαγορεύσεις βιβλίων, να βλέπεις προσπάθειες να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον βιβλιοθηκονόμων των σχολείων», ακόμα κι αν πολλές από αυτές τις προσπάθειες έχουν, μέχρι στιγμής, αποτύχει όπως σχολίασε η Σουζαν Νοσελ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης για την Ελευθερία του Λόγου, PEN America.

Αυτές οι αναφορές, όπως επισημαίνουν οι New York Times, αποτελούν εδώ και καιρό το βασικό θέμα σε συνεδριάσεις σχολικών συμβουλίων, αλλά δεν είναι μόνο η συχνότητά τους που έχει αλλάξει, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι και υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. Είναι επίσης οι τακτικές, οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται προς επίτευξη του στόχου. 

«Η πολιτικοποίηση του θέματος είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», λέει η Μπρίτεν Φόλετ, διευθύνουσα σύμβουλος περιεχομένου στη Follett School Solutions, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους βιβλίων σε βιβλιοθήκες σχολείων της χώρας.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, επιδιώκεται η μη διάθεση ενός βιβλίου, όχι μόνο σε μαθητές ή φοιτητές αλλά σε όλους, όπως συχνά προσπαθούν να κάνουν ομάδες γονέων και οργανώσεις.  

As of today, All Boys Aren’t Blue has been removed from several Libraries in 8 different states. Send good energy as I now go on the offensive

Keywords
Τυχαία Θέματα