Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Στις κάλπες προσέρχονται οι Κύπριοι την προσεχή Κυριακή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, 71 ετών, θα αντιμετωπίσει δύο βασικούς αντιπάλους: τον Νικόλαο Παπαδόπουλο, τον εύπορο γιο του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και αρχηγό του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΚΟ, καθώς και τον ανεξάρτητο

Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, γράφουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αναστασιάδης προηγείται με άνεση και από τους δύο αντιπάλους του, αν και δεν φαίνεται πιθανό να λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων, προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία και να αποφύγει το δεύτερο γύρο της 4ης Φεβρουαρίου».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Τελευταία μηνύματα των υποψηφίων, καθώς πέφτει η «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας

Σκηνικό εκπλήξεων στις κυπριακές προεδρικές εκλογές

Οι ΝΥΤ τονίζουν ότι «ο Αναστασιάδης, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη και, όπως ισχυρίζεται, τελευταία προεδρική θητεία, αντιπροσωπεύει την παλαιά πολιτική φρουρά του νησιού. Προβάλλοντας την εμπειρία του και το πολιτικό του ένστικτο, υποστηρίζει ότι έφτασε την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής ομοσπονδίας, όσο πιο κοντά γινόταν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Ωστόσο, μετά την «παράλογη εμμονή» της Τουρκίας να μετατρέψει το νησί σε «προτεκτοράτο» της διατηρώντας τα τουρκικά στρατεύματα και παράλληλα το δικαίωμα επέμβασης, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον Ιούλιο. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα καταψήφιζαν μια συμφωνία που θα περιλάμβανε τουρκική παρουσία στρατευμάτων και δικαίωμα επέμβασης. Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν η μεγαλύτερη ανησυχία του και υποσχέθηκε, αν επανεκλεγεί, να τις ξεκινήσει εκ νέου από εκεί που σταμάτησαν.

O Παπαδόπουλος και ένας συνασπισμός μικρότερων, κεντροδεξιών κομμάτων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, έχουν επιτεθεί στον Αναστασιάδη για «έλλειμμα αξιοπιστίας». Κατηγορούν τον Αναστασιάδη ότι, ενώ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, προβαίνει σε πάρα πολύ «επικίνδυνες» παραχωρήσεις προς τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, όταν πιεστεί σε θέματα, όπως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο περιθώριο, έχει έλθει στο επίκεντρο η οικονομία και αποτελεί το βασικό θέμα που θα καθορίσει τον νικητή.

Τόσο ο Παπαδόπουλος όσο και ο Μαλάς έχουν επιτεθεί στον Αναστασιάδη για τη σύνθλιψη της μεσαίας τάξης με το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που η Κύπρος ζήτησε από τους εταίρους της Ευρωζώνης το 2013 για να αποφύγει την πτώχευση. Ο νέος Πρόεδρος θα έχει επίσης υπό την επίβλεψή του τις υπεράκτιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που φαίνεται να έχουν ενισχύσει την οικονομική και πολιτική συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση της οργής της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τις γεωτρήσεις.

Τέλος, ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης των νέων, που κάνουν λόγο για διεφθαρμένο και ψηφοθηρικό πολιτικό σύστημα, έχει μεταφραστεί σε έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς εγγεγραμμένων νέων ψηφοφόρων, καθώς μόνον το ένα τέταρτο των περίπου 40.000 νέων ψηφοφόρων έχει εγγραφεί για να ψηφίσουν. Ο εκλογολόγος Χριστόφορος Χριστοφόρου υπογραμμίζει ότι το ποσοστό αποχής στις εκλογές ενδέχεται να φθάσει το 28%, ποσοστό σημαντικό για δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, που παραδοσιακά σημειώνει πολύ υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων».

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

Ο γενικός έφορος εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00, θα κλείσουν στις 18:00, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται να έχει «ξακαθαρίσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 άτομα και θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό. Οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή την ταυτότητά τους, παλαιά ή νέα. Τα επαρχιακά γραφεία δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι τη 13:00, αύριο Σάββατο.

Οι τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες

Το πρωί της Παρασκευής παραδόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο γενικός έφορος εκλογής υπενθύμισε πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είναι οι πιο κρίσιμες για τους υποψηφίους, γι′ αυτό τα επιτελεία τους δίνουν την πιο αποφασιστική μάχη, έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές τα μηνύματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται παγκύπρια. Σε αυτές τις μετρήσεις τα επιτελεία λαμβάνουν υπόψη και διάφορους άλλους παράγοντες, που τους βοηθούν στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της κρυμμένης ψήφου.

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα και οι «ομάδες κρούσης» σε πόλεις και χωριά εργάζονται νυχθημερόν, συλλέγοντας ψήφους για την τελική μεγάλη μάχη της Κυριακής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με πολύ επιθετικούς ρυθμούς, πιστοί στη γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ότι «καμία ψήφος δεν περισσεύει», ζητώντας ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Τα στελέχη του επιτελείου του κάνουν συναντήσεις και συντονισμένες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «ισχυρή δυναμική και ότι έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια άλλων επιτελείων να τον πλήξουν τις τελευταίες ώρες, προσπαθώντας να ”αρπαχτούν” από αναφορές του σε συνεντεύξεις».

Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη θέλουν μεγάλο προβάδισμα, ώστε, εν πολλοίς, ο δεύτερος γύρος και η επανεκλογή να κριθούν από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στο επιτελείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον υποψήφιό τους σε σχέση με τη μάχη για τον δεύτερο γύρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρκετές από τις οποίες έδειξαν τον κ. Σταύρο Μαλά να τον περνά, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ότι «έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αντίληψη στην κοινωνία ότι το δίδυμο του δευτέρου γύρου θα είναι Αναστασιάδης-Μαλάς, έχει θορυβήσει το επιτελείο, παρά το γεγονός ότι δεν θέλουν αυτό να βγει προς τα έξω».

Προς αντιστροφή αυτού του κλίματος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη μία διαφορά ασφαλείας από τον κ. Μαλά, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν ότι μπορούν να αποδομήσουν την εικόνα του ακλόνητου φαβορί που έχει ο κ. Αναστασιάδης.

Στο επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου δείχνουν να μην ανησυχούν από συγκεντρώσεις στελεχών του κόμματος που αυτοπροσδιορίζονται ως «το παραδοσιακό ΔΗΚΟ» και αντιτίθενται στην γραμμή Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, λόγω της στήριξής του από κόμματα που απορρίπτουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για τον κ. Μαλά φαίνεται να λειτουργούν όλα υπέρ του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για αυτό στο επιτελείο του επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η παρουσία του στο debate και γενικότερα σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, καθώς και η κινητοποίηση που καταγράφεται υπέρ του, εκτιμάται από το επιτελείο του ότι «έχουν προσθέσει πόντους».

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο Μαλά αναφέρουν ότι η εσωτερική δημοσκόπηση δείχνει «ξεκάθαρο σταθερό προβάδισμα για τον υποψήφιό τους».

Φαίνεται, επίσης, να έχει ένα σαφές προβάδισμα σε επαρχίες «κλειδιά», ενώ αντίθετα θεωρούν ακόμα πιο ενισχυτικό το γεγονός ότι ακόμα και σε επαρχίες που θεωρούνταν ως «δυνατές» για τον κ. Παπαδόπουλο δεν του δίνουν τέτοιο προβάδισμα που να μπορεί να ανατρέψει το δικό τους.

Εντούτοις, όμως, θέλουν να διατηρούν χαμηλούς τους τόνους και να μην περάσουν σε καμία περίπτωση το μήνυμα του εφησυχασμού. Και αυτό διότι ναι μεν οι εκτιμήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον υποψήφιό τους, από την άλλη, όμως, δεν θεωρείται ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
εκλογες, κυπρος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα, new york times, νίκος αναστασιάδης, new york, το νησι, τελευταίες δημοσκοπήσεις, δηκο, ακελ, york, times, δημοσκοπηση, νυτ, πτώχευση, πετρελαιο, αιγυπτος, νέα, λύση, απε-μπε, μυστικες δημοσκοπησεις, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κοινωνικη συμφωνια, θεμος αναστασιαδης, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, κομματα, πτώχευση, νικητη, θεμα, θητεια, ιορδανια, ισραηλ, κυπρου, νησι, οικονομια, προγραμμα, ωρα, times, αυξηση, αισιοδοξια, αιτησεις, ακελ, αμοιβαια, απε, γεγονος, γλωσσα, γραφεια, γυρος, δευτερο, δηκο, δειχνει, διδυμο, ευρω, υπαρχει, ενστικτο, ερευνες, ετων, εφημεριδα, ιδια, εικονα, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μηνυματα, νυτ, πρωι, ρευμα, σαββατο, ταυτοτητα, υψηλη, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, κυριακη, new york times, new york, πληροφοριες, θεματα, york
Τυχαία Θέματα