Αναζητούν τη χρυσή τομή πριν το Eurogroup - Τηλεδιάσκεψη για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τελευταία εξέλιξη - Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις στο και πέντε βρίσκονται Αθήνα και Θεσμοί, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών της α' κατοικίας, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των δανειστών. Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί
και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία και την συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσης τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη στιγμή που ο υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προγραμματίζει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί -εκτός από το προσφυγικό- και το ζήτημα της εμπλοκής με τους θεσμούς κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της προστασία της α΄κατοικίας.

Σε δεύτερο χρόνο, «εάν κριθεί αναγκαίο», ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Όπως μετέδιδε νωρίτερα η HuffPost Greece, δεν υπήρχε προγραμματισμένο έκτακτο EuroWorking Group, για σήμερα, Παρασκευή. Τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι εκπρόσωποι των θεσμών, είχαν καταλήξει ότι αν υπάρξει συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα, ίσως θα ήταν καλό να υπάρξει μια έκτακτη συνεδριάση του οργάνου, για να προετοιμαστεί και το Eurogroup, της 9ης Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής όπως πραδέχεται και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί, υπαρχουν εκκρεμή ζητήματα, στο θέμα των ισοδυναμών για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και στα κόκκινα δάνεια, άρα δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης του EuroWorking Group.

Μπράιτχαρντ: Συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα οι συζητήσεις

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

Το Βερολίνο παραπέμπει σε Βρυξέλλες για EWG

Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euroworking Group για την Ελλάδα.

«Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα