Αναβρασμός και εντάσεις μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

.

Εντάσεις σημειώνονταν το βράδυ της Τρίτης σε διάφορες πόλεις της χώρας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου Ρομά που τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικού τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. 

Σε 23 ανέρχονται οι προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί  στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 20 άτομα προσήχθησαν από την Ομόνοια και 3 από τα Εξάρχεια. Σημειώνεται, ότι νωρίτερα

ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκε διμοιρία των ΜΑΤ μετά τις 17.00, στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου πενήντα άτομα που εξήλθαν από τον χώρο του ΑΠΘ πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τη διμοιρία. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Δεν αναφέρθηκαν προσαγωγές, συλλήψεις ή τραυματισμοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Thestival, οι κουκουλοφόροι πέταξαν περίπου 15 βόμβες μολότοφ, και μία έπεσε σε χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετήσει η ΔΕΘ μπροστά στην Πύλη Εμπορίου.

Πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, με συμμετοχή μελών φοιτητικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας απ όπου ξεκίνησαν την πορεία, με συνθήματα κατά της αστυνομίας. Συγκέντρωση στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου πραγματοποίησαν νωρίτερα εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, καταγγέλλοντας τον πυροβολισμό του 16χρονου ρομά από αστυνομικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι συρμοί 1324 και 1325 δεν ήταν σε θέση  να περάσουν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροπύργου λόγω φωτιάς σε καταυλισμό και τις γραμμές. 

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, νεαροί Ρομά άναψαν φωτιά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου ενώ έκλεισαν με αντικείμενα τις γραμμές του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λόγους ασφαλείας η κίνηση των τρένων.

Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να κλείσει ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο στις 18:00. Επίσης, σε έκτακτη διακοπή δρομολογίων σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές του δικτύου προέβη ο ΟΑΣΑ το απόγευμα της Τρίτης εν όψει των συγκεντρώσεων. Αναλυτικότερα: 

Σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας της λεωφορειακής γραμμής 723 ΦΥΛΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ), με τελευταίο δρομολόγιο στις 16:00

Διακοπή λειτουργίας των παρακάτω λεωφορειακών γραμμών από τις 17:00 και έως τη λήξη της βάρδιας :

709 ΤΟΠΙΚΟ ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)712 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΕΡΓ. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-Α. ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ)728 ΑΧΑΡΝΑΙ- ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ- ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΠΛΑΤΩΝΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)749 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ-ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ (ΚΥΚΛΙΚΗ)752 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)805 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΝΕΟΚΤΙΣΤΑ

Στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Πριν από λίγο, ωστόσο, οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Επεισόδια προκλήθηκαν στο κέντρο της Πάτρας: Ειδικότερα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Ερμού, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στην συνέχεια τα ίδια άτομα επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, τους απομάκρυναν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα. Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, με κύριο σύνθημά τους «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν το βράδυ δεκάδες Ρομά, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thestival.gr, Thesstoday.gr, ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ο επικίνδυνος χυμός που απειλεί να προκαλέσει σωσίβιο λίπους γύρω από την κοιλιά μαςΕίναι το προζύμι πιο υγιεινό από το κλασικό ψωμί ή όχιΠιο κοντά στην ανεξάντλητη ενέργεια: Μεγάλο επίτευγμα στην πυρηνική σύντηξη
Keywords
Τυχαία Θέματα