Αναστασιάδης με Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Πρεμιέρα για τη συνέχιση των συνομιλιών

Την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων σημαίνει η συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η συνάντηση, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λαμβάνει χώρα στην προστατευόμενη
από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται λόγος για θετικούς οιωνούς σε σχέση με τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διατηρεί αυξημένες ελπίδες για προοπτική και μέλλον.

Αρχίζει ο 3ος και ουσιαστικός γύρος των συνομιλιών. Προσέρχομαι με πραγματική και ειλικρινή πολιτική βούληση @MustafaAkinci_1 #Cyprus

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 15, 2015

Ελπίζω ότι η η σημερινή μέρα θα είναι η αρχή για ένα λαμπρό μέλλον για τον λαό και τη χώρα μας @MustafaAkinci_1 @EspenBarthEide #Cyprus

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) May 15, 2015

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν τους ρυθμούς της διαδικασίας, τόσο σε σχέση με τις συναντήσεις των ιδίων όσο και των δύο διαπραγματευτών, Μαυρογιάννη και Ναμί. «Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι συναντήσεις θα είναι συχνότερες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η ατζέντα είναι καθορισμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθεί χωρίς διαφοροποιήσεις» σημειώνεται σχετικά. Ο Κύπριος πρόεδρος, ως πρώτη κίνηση εφαρμογής μονομερώς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναμένεται ότι θα παραδώσει στον Μουσταφά Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια που βρίσκονται στην περιοχή του Πενταδακτύλου. «Δεν αναμένεται, πάντως, οι συζητήσεις να υπεισέλθουν σε άλλα ΜΟΕ, εκτός κι εάν ο κ. Ακιντζί ως αντιστάθμισμα στην προαναγγελθείσα μονομερή κίνηση Αναστασιάδη, προβεί και ο ίδιος σε μια παράλληλη ενέργεια» συμπληρώνεται.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του SigmaLive, οι συνομιλίες είχαν διακοπεί για διάστημα οκτώ μηνών λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα