Αναλύοντας τις 1500 κασέτες του Οσάμα μπιν Λάντεν: O Playboy που έγινε αρχιτρομοκράτης και λάτρευε ένα Εβραίο τραγουδιστή

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001,ο Osama Bin Laden αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη Khandahar, στο Αφγανιστάν που αποτελούσε βάση του από το 1997.

Μέσα σε ένα λεηλατημένο ακίνητο της πόλης μια οικογένεια Αφγανών βρήκε 1.500 κασέτες του εκλιπόντα ηγέτη της al-Qaeda.

Αυτοί ήλπιζαν ότι θα τις πουλήσουν αλλά ένας κάμεραμαν του CNN έπεισε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος να τις παραδώσει για ανάλυση, λέγοντας του ότι μπορεί να περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες. Και είχε δίκιο καθώς μέσα σε αυτές υπήρχε η ηχητική βιβλιοθήκη της οργάνωσης.

Οι κασέτες κατέληξαν στα χέρια του καθηγητή Flagg Miller, ειδικό στην αραβική λογοτεχνία και τον αραβικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια."Ήταν εντελώς συναρπαστικό" λέει ο Miller, που ακόμα θυμάται την ημέρα που το 2003 έλαβε τις κασέτες μέσα σε δύο σκονισμένα κουτιά.

Μετά από 12 χρόνια και αφού άκουσε και ανέλυσε τις κασέτες έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "The Audacious Ascetic". Το υλικό χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως το 2001 και διαθέτει περίπου 200 ομιλητές εκτός από τον Osama Bin Laden.

Η πρώτη κασέτα που άκουσε ήταν του 1987 όπου έχει καταγραφεί μια μάχη των Μουτζαχεντίν και κομάντος της Σοβιετικής Spetsnaz. Τότε ήταν που ο Osama Bin Laden είχε φύγει από το σπίτι του στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε ανατραφεί στην πολυτέλεια, για να πολεμήσει στο πλευρό των Μουτζαχεντίν τους απίστους εισβολείς του Αφγανιστάν.

Μπιν Λάντεν ήθελε να δημιουργήσει μια εικόνα ενός αποτελεσματικού μαχητική - δεν είναι εύκολη δουλειά." αναφέρει ο Miller

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ομιλίες του Osama Bin Laden στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Ενώ οι ΗΠΑ τελικά θα γινόταν κύριος στόχος του Osama Bin Laden, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην "εχθρό" σε αυτές τις πρώτες του ομιλίες.

Εκτός του Osama Bin Laden στις κασέτες ακούγονται Ισλαμικοί ύμνοι και μουσικά μηνύματα για τους επίδοξους Μουτζαχεντίν.

Υπήρχαν και εκπλήξεις όμως στο αρχείο του τρομοκράτη, καθώς ένας από τους αγαπημένους του τραγουδιστές ήταν εβραίος. Μια κασέτα που είχε γράψει πολιτική ομιλία για τον παλαιστινιακό αγώνα κόβεται ξαφνικά από ένα τραγούδι του Gaston Ghrenassia που εμφανιζόταν με το καλλιτεχνικό όνομα Enrico Macias. Δεδομένου του βαθύτατου αντισημιτισμού της al-Qaeda ήταν έκπληξη για τον Miller να βρει μουσική του Γαλλοαλγερινού εβραίου τραγουδιστή σε κασέτα του Osama Bin Laden.

Ο Mahatma Gandhi, είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 1993 οπότε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τα αγαθά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

ΠΗΓΗ: bbc.com

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα