Αμυντικός προϋπολογισμός ρεκόρ για την Ιαπωνία

Αμυντικός προϋπολογισμός- ρεκόρ, ύψους 4,98 τρισεκατομμυρίων γιεν (42 δισεκατομμυρίων δολαρίων) εγκρίθηκε στην Ιαπωνία, εν μέσω μίας συνεχιζόμενης θαλάσσιας διένεξης με την Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο νέος προϋπολογισμός συνιστά αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση
με το προηγούμενο οικονομικό έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη χρονιά αυξανόμενων δαπανών μετά από μια δεκαετία περικοπών.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, Τζεν Νακατάνι, δήλωσε ότι είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της «μεταβαλλόμενης κατάστασης» γύρω από την Ιαπωνία. Μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για περιπολικά αεροσκάφη και πλοία, περιλαμβανομένων 20 αεροσκαφών ναυτικών περιπολιών, πέντε αεροσκάφη «crossover» - που συνδυάζουν τις δυνατότητες ελικοπτέρου και αεροπλάνου- και έξι stealth μαχητικά. Επίσης, τα σχέδια περιλαμβάνουν την αγορά 30 αμφίβιων οχημάτων και ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης, που μπορεί να εντοπίσει άλλα σκάφη και αεροπλάνα από μεγάλες αποστάσεις.

Η έγκριση του προϋπολογισμού έρχεται μετά από τις περσινές επιτυχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, για αναθεώρηση του φιλειρηνικού Συντάγματος της χώρας προκειμένου να μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις της να συνδράμουν έναν σύμμαχο που δέχεται επίθεση- κίνηση που κάποιοι εκ των γειτόνων της χώρας ερμήνευσαν ως κίνηση μιλιταριστικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται σε αντιπαράθεση στην Θάλασσα Ανατολικής Κίνας γύρω από ένα σύμπλεγμα νησιών, που στην Ιαπωνία είναι γνωστά ως «Σενκάκου» και στην Κίνα ως «Ντιαογιού». Τα νησιά ελέγχονται από την Ιαπωνία, αλλά από το 2012, που η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τρία εξ αυτών από τον (Ιάπωνα) ιδιώτη ιδιοκτήτη τους , έχει σημειωθεί κλιμάκωση μίας αντιπαράθεσης σχετικά με το ποια χώρα θα έπρεπε να τα κατέχει.
Keywords
Τυχαία Θέματα