«Αμάλθεια»: Ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο προς τη Γάζα

Την έναρξη της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, για αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Παρασκευή- με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

We reiterate our commitment to mobilising all possible means

to provide humanitarian aid for Palestinians in need.

Press point of President @vonderleyen with President of Cyprus @Christodulides to launch the Cyprus Maritime Corridor with the US and UAEhttps://t.co/E9Mts0GCdd

European Commission (@EU_Commission) March 8, 2024

Και συνάντηση Σίσι με φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βέρλε Νατς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες τη Κυριακή, 17 Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κροο και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ η αποστολή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει αναφορικά με ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια»

Ενα πλοίο της ισπανικής Open Arms πρόκειται να κατευθυνθεί πιλοτικά προς τη Γάζα για να δοκιμαστεί ο διάδρομος, είπε σε δημοσιογράφους η φον ντερ Λάιεν από την Κύπρο, όπου επιθεώρησε τις προετοιμασίες για τον διάδρομο. Το σκάφος ήταν στη Λάρνακα και ανέμενε την άδεια για παράδοση τροφίμων από τη World Central Kitchen.

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες αρχίζουν τον θαλάσσιο διάδρομο με σκοπό τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει σχέδιο για δημιουργία λιμένα που θα συμβάλλει στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κίνηση αυτή υποδεικνύει πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να παρακάμψουν το Ισραήλ προκειμένου να αποσταλεί βοήθεια στη Γάζα- περιλαμβανομένων και ρίψεων εφοδίων από αέρος, που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν  τονίζεται ότι οι προσπάθειες αυτές θα συντονιστούν στενά με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ κατηγορεί την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς πως έσπευσε να πάρει η ίδια κάποια από τα εφόδια.

Αναλυτικά η κοινή δήλωσητης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζει την ενεργοποίηση θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχει ως εξής:

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να αναζητούν απεγνωσμένα τα βασικά αγαθά. Γι′ αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν την πρόθεσή μας να ανοίξουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των αναγκαίων πρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης.

Η ηγεσία της Κύπρου στην ίδρυση της Πρωτοβουλίας ΑΜΑΛΘΕΙΑ- η οποία περιγράφει έναν μηχανισμό για την ασφαλή αποστολή βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα μέσω θαλάσσης - ήταν αναπόσπαστο στοιχείο για να καταστεί δυνατή αυτή η κοινή προσπάθεια για την έναρξη ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Μαζί, τα έθνη μας σκοπεύουν να βασιστούν σε αυτό το μοντέλο για να παραδώσουν σημαντική πρόσθετη βοήθεια μέσω θαλάσσης, σε συνεργασία με τον Ανώτερο Συντονιστή Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα Sigrid Kaag - ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διευκόλυνση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα σύμφωνα με την απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αφοσιωμένες προσπάθειες των ΗΑΕ για την κινητοποίηση της υποστήριξης της πρωτοβουλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αρχική αποστολή τροφίμων μέσω θαλάσσης προς τον πληθυσμό της Γάζας.

Η Κύπρος θα συγκαλέσει σύντομα ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσει πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτό το θαλάσσιο κανάλι υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, συμπληρώνοντας τις χερσαίες και αεροπορικές οδούς, μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια αποστολή έκτακτης ανάγκης με επικεφαλής τον αμερικανικό στρατό για τη δημιουργία ενός προσωρινού προβλήτα στη Γάζα, σε συντονισμό με τους ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας μέσω θαλάσσης. Οι προσπάθειες αυτές θα συντονιστούν στενά με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα μέσω θαλάσσης θα είναι πολύπλοκη και τα έθνη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε τη βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί -και πρέπει- να αποτελέσει μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των δυνατών οδών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για την επέκταση των παραδόσεων από ξηράς, επιμένοντας να διευκολύνει περισσότερες διαδρομές και να ανοίξει πρόσθετα περάσματα για να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους. Επιβεβαιώνουμε ότι η προστασία της ζωής των πολιτών είναι βασικό στοιχείο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Και όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα