«Ακροβασίες» με την εισαγωγή σε σχολές Πληροφορικής

Παραδοξότητες όσον αφορά στην εισαγωγή σε σχολές πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, καθώς, σύμφωνα με τις αλλαγές που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση, ένας μαθητής δεν είναι δυνατό να έχει πρόσβαση στο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών &Πληροφορικής από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, αν και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον περιέχεται στα πέντε μαθήματα της αντίστοιχης ομάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,
από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές), μέσω εξέτασης στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), μέσω εξέτασης στη Βιολογία, και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστήμες Εκπαίδευσης), μέσω εξέτασης στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Ως εκ τούτου, για τους μαθητές της Θετικής, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις σχολές του 5ου Πεδίου, που αφορούν σε Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, και αυτό τη στιγμή που στα διδασκόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών περιλαμβάνεται το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον- χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασής του πανελλαδικώς. Όσον αφορά στην πρόσβαση στις σχολές που εντάσσονται στο 5ο Πεδίο (Οικονομικές, Πληροφορικής), η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή μέσω της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, με την εξέταση στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.Σχολιάζοντας την εν λόγω διαφοροποίηση, ο Γιάννης Τσοπόκης, καθηγητής Πληροφορικής, κάνει λόγο για «αυθαίρετο διαχωρισμό των τμημάτων Πληροφορικής σε δύο πεδία».

Όπως εξηγεί από πλευράς του ο Δημήτρης Κυριακός, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, αυτό δείχνει να σημαίνει ότι η ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξελιχθεί στον πιο δημοφιλή τομέα, που θα επιλέγεται από το 40% των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιες σχολές θα εντάσσονται σε ποια πεδία, οπότε δεν είναι επίσημα, γνωστό ποιες θα είναι οι σχολές που θα εντάσσονται στις Οικονομικές/ Πληροφορικής – ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, οι εν λόγω σχολές, στις οποίες δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ένας μαθητής της θετικής κατεύθυνσης (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) θα περιλαμβάνουν τις σχετικές σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ είναι αδιευκρίνιστο το μέλλον των ΤΕΙ Πληροφορικής (που η πλειοψηφία ονομάστηκε πλέον σε Μηχανικών Η/Υ).

Αντιστοίχως, ένας μαθητής ο οποίος θα ακολουθήσει την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, δεν θα μπορεί να μπει στις Πολυτεχνικές σχολές.

Για παράδειγμα, εξηγεί ο κ. Κυριακός, ένας μαθητής ο οποίος θα θέλει να μπει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/ Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ή το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πρέπει να ακολουθήσει την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και να πάρει το 2ο Πεδίο: κοινώς, να εξεταστεί πανελλαδικά στα μαθήματα «κορμού» της Ν. Γλώσσας, της Φυσικής και της Χημείας, συν τα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού. Κοινώς, κάποιος ο οποίος θέλει να μπει στο Πολυτεχνείο σε τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών (σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών/ μηχανικών υπολογιστών) θα εξετάζονται στη Χημεία, αλλά όχι στην ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)!

«Ζητούμε το αυτονόητο: Να σεβαστεί η Πολιτεία τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των τμημάτων Πληροφορικής και πολλών άλλων που ζήτησαν να εξετάζονται στο μάθημα τ ης ΑΕΠΠ οι υποψήφιοι φοιτητές τους. Ζητούμε επίσης να παραμείνει ενιαίο το σύνολο των τμημάτων Πληροφορικής και να μη κατακερματιστεί σε διαφορετικά πεδία με διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα. Ενιαίο το σύνολο των τμημάτων λοιπόν και με εξεταζόμενο μάθημα την ΑΕΠΠ όπως ζητούν τα ίδια τα τμήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακός.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα