Αισιοδοξία στο Μαξίμου - Διαβεβαιώσεις από πρέσβεις για κατάσταση ελεγχόμενη και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων

Διαβεβαιώσεις από χώρες και Ευρωπαίους παράγοντες ότι στηρίζουν την Ελλάδα και ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ανησυχεί για την αξιολόγηση λαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα στις θετικές ειδήσεις περιλαμβάνεται και η ένταξη του ζητήματος του χρέους στην ατζέντα του Eurpgroup της προσεχούς Δευτέρας. Το χρέος
και οι μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν μαζί, ώστε να υπάρξει αξιολόγηση.

Το κατώφλι του Μαξίμου περνούν πρέσβεις μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δηλώνοντας ότι θα σταθούν στα πλάι της κυβέρνησης κατά το έκτακτο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν με την ελληνική πλευρά μεταφέρουν την εικόνα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Αυτές οι προσλαμβάνουσες είναι που κάνουν την Αθήνα να αισιοδοξεί ότι έχει ισχυρότερα συμφέροντα και πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις με το μέρος της σε σχέση με όσους θα ήθελαν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του, τόνισε ότι επιθυμεί συμφωνία για την Ελλάδα την Δευτέρα. Ο Φ. Ολάντ εμφανίζεται έτοιμος να φτάσει στα... άκρα για χάρη του Αλ. Τσίπρα.

Ωστόσο, παρά τις ισχυρές γαλλικές πιέσεις υπέρ της Ελλάδας, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου και όχι την Δευτέρα. Η γερμανική πλευρά (δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) εκτιμά ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία».

Η Αθήνα γνωρίζει επίσημα ότι στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup θα συζητηθούν «η συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής» και «η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» της χώρας. Επομένως τη Δευτέρα θα συζητηθεί ο μηχανισμός, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για να συμφωνηθεί το Staff Level Agreement και έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει η συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους (πιθανότατα σε τρεις φάσεις).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα