Αίμα του χιονιού: To φαινόμενο που έχει φέρει τα πάνω-κάτω την επιστημονική κοινότητα

Στεκόμενος σε μια χιονισμένη βουνοπλαγιά, περίπου 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Έρικ Μαρεχάλ κρατά ψηλά έναν κατακόκκινο δοκιμαστικό σωλήνα. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα δείγμα φυκιών γνωστό ως «αίμα του χιονιού». Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς έχει συνδεθεί με το ταχύτερο λιώσιμο του χιουνιού στις Άλπεις.

«Τα συγκεκριμένα φύκια είναι πράσινα. Αλλά όταν βρίσκονται στο χιόνι, χρωματίζονται, καθώς συσσωρεύουν λίγη χρωστική ουσία, σαν αντηλιακό για να προστατευτούν», δηλώνει ο Μαρεχάλ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών

Ερευνών στο Γκρενόμπλ.

Γύρω από τα πόδια του, μικρές επιφάνειες καλυμμένες από κόκκινου χιόνι φαίνονται να αστράφτουν στο φως του ήλιου.Τα φύκια περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη τον τρίτο αιώνα π.Χ., ωστόσο έλαβαν την επίσημη ονομασία τους, «Sanguina nivaloides», το 2019.

Οι επιστήμονες επισπεύδουν τις έρευνές τους, προκειμένου να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της εξάπλωσής του, προτού να είναι πολύ αργά. Την ανάγκη για άμεση δράση σηματοδοτεί η πρωτοφανής μείωση του όγκου του χιονιού στις Άλπεις, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Υπάρχει διπλός λόγος για τη μελέτη των φυκιών. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή ελάχιστα εξερευνημένη και ο δεύερος είναι ότι αυτή η εν λόγω περιοχή λιώνει μπροστά στα μάτια μας, επομένως είναι επείγον», εξηγεί ο Μαρεχάλ.

Μερικοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Αλμπέρτο Αμάτο, ερευνητή γενετικής μηχανικής στο ερευνητικό κέντρο του Γκρενόμπλ, επισημαίνουν ότι ο όγκος των φυκιών αυξάνεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να ευνοεί την άνθηση του συγκεκριμένου φυτού.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ το βέβαιο είναι ότι η παρουσία των φυκιών επιταχύνει το λιώσιμο του χιονιού. Άλλα είδη φυκιών, συμπεριλαμβανομένης μιας μοβ ποικιλίας, καθώς και αιθάλης από δασικές πυρκαγιές έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν τα φύκια εξαπλωθούν, το χιόνι και το λιώσιμο των παγετώνων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να επιταχυνθεί.

«Όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα, τόσο πολλαπλασιάζονται τα φύκια και τόσο πιο γρήγορα λιώνει το χιόνι. Είναι ένας φαύλος κύκλος και προσπαθούμε να κατανοήσουμε όλους τους μηχανισμούς, ώστε να δράσουμε εναντίον του», τονίζει ανήσυχος ο Αμάτο.

Πριν φύγετε...Παράξενες, μπλε σπείρες φωτός στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας. Πώς σχηματίστηκαν και τι είναι"Η ζέστη μας σκοτώνει": Κόλαση το Ιράκ, με έως 50° C χωρίς κλιματισμό και επαρκές νερόΧνουδωτό καβούρι με σφουγγάρι για «καπέλο» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία
Keywords
Τυχαία Θέματα