Αγωνία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Με όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ανοιχτά η κυβέρνηση αναζητά την ημερομηνία που ενδεχομένως θα μπορούσε να κλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν όμως ακόμα κ στο εσωτερικό της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Οι αισιόδοξοι βλέπουν συμφωνία έως τις 15 Απριλίου, πριν δηλαδή αποχωρήσουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι επικεφαλής των δανειστών για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά κορυφαίου υπουργού από το οικονομικό επιτελείο για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης
πριν την σύνοδο του ΔΝΤ.

Άλλα στελέχη εξίσου αισιόδοξα, εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως τη συνεδρίαση του Eurogoup στις 22 Απριλίου. Οι λιγότερο αισιόδοξοι βλέπουν συμφωνία «στο παρά πέντε» των εορτών του Πάσχα δηλαδή έως τις 27 -28 Απριλίου.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν όμως και κορυφαία στελέχη που δεν αποκλείουν και το αρνητικό σενάριο, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και το Μάιο, φέρνοντας για ακόμα μια φορά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στο όριο τους.

Οι φόβοι αυτών των στελεχών έχουν να κάνουν με την σκληρή στάση που συνεχίζει να κρατά το ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση. Όπως εξηγούν, το Ταμείο παραμένει ανυποχώρητο στη θέση του ότι η Ελλάδα χρειάζεται ή αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα ή γενναία διευθέτηση του χρέους.

Με δεδομένο όμως ότι η Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος από μια μεγάλη διευθέτηση, η λύση του γρίφου παραπέμπει σε οδυνηρά δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν συνολικά μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ περίπου, και όχι τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ (8-9 δισ. ευρώ), όπως ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά μέτρα που θα φέρουν στο ταμείο ικανά έσοδα ή εξοικονόμηση δαπανών προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που βάζουν οι δανειστές.

Ακόμα και τότε όμως η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ είναι άγνωστη με αρκετούς να μιλούν για προσωρινή «αποδοχή» της συμφωνίας χωρίς την υπογραφή του Ταμείου, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Το τελικό μέγεθος των μέτρων θα κριθεί βέβαια και από τα οριστικά στοιχεία με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 που θα αποστείλει την Πέμπτη στη Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτά θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 21 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ για πέρυσι, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα