Άγνωστη η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Καθυστερεί η αξιολόγηση. «Αγκάθι» το ΔΝΤ

Στη διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, καθώς ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαίων και Ελλάδας.

Πλέον
το θέμα παραπέμπεται σε ανώτερο επίπεδο και είναι πολύ πιθανό να κριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Μαρτίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εξετάσουν τις Ελληνικές προτάσεις, αλλά και να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ με την Κομισιόν και την Ελλάδα.

«Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα; Η πλευρά του ΔΝΤ δεν απάντησε...

Επίσης ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε.

Στο EWG συμμετείχε η Ντέλια Βελκουλέσκου και δεν συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλάδας, κλπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

«Η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ' αυτό μας ελέγχει».

Οι διαδικασίες πλέον παίρνουν και πάλι χαρακτήρα θρίλερ, καθώς όσο οι μέρες περνούν χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, τόσο απομακρύνεται ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος Μαρτίου.

«Επισπεύδουσα» η Κομισιόν

Ωστόσο, πηγές της Κομισιόν επιμένουν ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα, η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα διαρκέσει πολύ. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ενδέχεται να φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η «εκκρεμότητα» της αξιολόγησης δεν επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων από καμία πλευρά και ιδιαίτερα από την πλευρά της Αθήνας.

Κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν ότι το ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης προκαλεί επιπλέον αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που δεν της επιτρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ως εκ τούτου οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα πρέπει να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους ή θα κάνουν «τα στραβά μάτια» σε αστοχίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή τους οδηγεί να ψάξουν κοινό τόπο με την Ελληνική κυβέρνηση στα ανοιχτά μέτωπα. Εμπόδιο βέβαια στα σχέδια της Κομισιόν παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κύριος εκφραστής αυτής της στάσης είναι ο Πόλ Τόμσεν, καθώς πληροφορίες των θέλουν να εμμένει στις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε με το άρθρο του στο bloq του Ταμείου.

Διαφορές σε όλα τα μέτωπα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβέρνηση έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πήχης του δημοσιονομικού κενού έχει μπει μεταξύ των 3 και 4δις ευρώ και πλέον απομένουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Μαρτίου.

Βέλος στη φαρέτρα της κυβέρνησης αποτελεί και η οριακή ύφεση του ΑΕΠ το 2015, μετά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων για το 4ο τρίμηνο του έτους που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι σε συνδυασμό με την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι ανάγκες για νέα μέτρα το 2016 θα μειωθούν.

Αντίστοιχα σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαίων και κυβέρνησης υπάρχει και στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Οι βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε τα τελευταία 24 ώρα το υπουργείο Εργασίας, προσεγγίζουν τις θέσεις των δανειστών, χωρίς ωστόσο ακόμα να τις καλύπτουν.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν με τη θέση του ΔΝΤ το οποίο απαιτεί το σύστημα να καταστεί βιώσιμο «εδώ και τώρα», γεγονός που απαιτεί άμεσες και γενναίες περικοπές στο σύνολο των συντάξεων.

Όπως και να έχει οι επόμενες 7 ημέρες έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, θα κρίνουν πολλά τόσο για την ατζέντα της αξιολόγησης και τις προθέσεις των θεσμών, όσο και για την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με την Κομισιόν και την Ελλάδα να επιθυμούν να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Πρώτος στόχος παραμένει το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), αλλά πλέον μπαίνει στην ατζέντα και το Πάσχα των Ορθοδόξων (1η Μαϊου).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα