Αύξηση του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Την αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 200 εκατ.ευρώ, δηλαδήαπό τα 80 δισ. ευρώ στα 80,2 δισ. ευρώ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης..

Η μικρή αύξηση του ορίου ρευστότητας αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο εκροών που παρατηρήθηκε την προηγούμενη
εβδομάδα στο μέτωπο των καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση δεν αποφασίσθηκε το «κούρεμα» στα ελληνικά ενέχυρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε εκ νέου το καθεστώς των εγγυήσεων που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Μηχανισμό, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Το καθεστώς τόσο των εγγυήσεων όσο και της αύξησης του ορίου ELA (στο βαθμό που τούτο απαιτείται) θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Bloomberg μετέδιδε ότι η ελληνική κεντρική τράπεζα επρόκειτο να ζητήσει από τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μια αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής ήθελαν να επιτρέψουν στην ελληνική κεντρική τράπεζα μια πολύ μικρότερη αύξηση ή καθόλου αύξηση, καθώς, όπως υποστήριζαν η Ελλάδα έχει ακόμη ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» διαθέσιμο και οι εκροές καταθέσεων σταθεροποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα