Αυτός είναι ο νούμερο ένα λαθρέμπορος όπλων - Τον αναζητούσε η CIA και εκείνος ανέβαζε φώτο στο Facebook

Ενεργός στα social media όπου διαφήμιζε τις… επιχειρήσεις του ήταν ο 49χρονος Αμερικανός λαθρέμπορος όπλων R.G., ο οποίος την ώρα που αναζητούνταν από τη CIA ανέβαζε φωτογραφίες στο Facebook.

Οι κινήσεις του στο διαδίκτυο που αποκαλύπτονται από τον «Ελεύθερο Τύπο» αποδεικνύουν ότι ο καταζητούμενος των αμερικανικών Αρχών ένιωθε ασφαλής και ατάραχος. Ακόμα και λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του
το πρωί της Τρίτης από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο εκείνος ανέβαζε αναρτήσεις στο Facebook από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε στο κέντρο της Αθήνας.

Στο προφίλ του δηλώνει παντρεμένος και συνηθίζει να ανεβάζει στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή, όπως φωτογραφίες με παιδιά –συγγενικά του πρόσωπα- αλλά και υλικό από τη διασκέδασή του. Η καλή… σχέση του με τα όπλα είναι εμφανής από τις αναρτήσεις του, καθώς ακόμα και οι ανήλικοι συγγενείς του –ηλικίας κάτω των 14 ετών- απαθανατίζονται με στρατιωτικές στολές και όπλα στα χέρια.

Στο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο Linkedin παρουσιάζεται ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «C.M.E.» με έδρα το Αμμάν Ιορδανίας. Διαφημίζει ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρία που προσφέρει τα πάντα. Από συμβουλές επικοινωνίας, κρέμες περιποίησης προσώπου, βιολογικά προιόντα, μέχρι συστήματα ασφαλείας. Η CIA, ωστόσο, ήξερε ότι ο 49χρονος προμήθευε βαρύ οπλισμό (πυραύλους και οπλοπολυβόλα) σε ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.
Για τη σύλληψή του στην Αθήνα στήθηκε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η γνωστή NSA, παρουσιάστηκαν ως «ικανοί πωλητές» σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δελεάζοντας τον 49χρονο λαθρέμπορο όπλων. Εκείνος ενδιαφέρθηκε για την «δοκιμαστική» αγοραπωλησία επιθετικών τυφεκίων Μ-4 με διόπτρες, για ελεύθερους σκοπευτές, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξάγει –όπως έλεγε- στο Ιράκ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με Αμερικανό αξιωματούχο που τον είχε πείσει ότι είναι λαθρέμπορος όπλων.

Η πρώτη επαφή φαίνεται να έγινε το καλοκαίρι του 2014, με τον 49χρονο να ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα τη Βηρυτό, και ο οπλισμός θα κατέληγε στο Ιράκ. Συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς σε καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, με σκοπό την αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων με τις διόπτρες. Ακολούθησε νέα συνάντησή τους την Άνοιξη του 2015, και στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε για την παραλαβή του πολεμικού υλικού. Ο 49χρονος ενημερωνόταν διαρκώς για την διαδρομή του κοντέινερ με τα όπλα που θα ερχόταν μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα και θα κατέληγε σε αποθήκη του Ασπροπύργου.

Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε στην αποθήκη, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα, που θα παραλάμβανε, και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε υπάρξει συνεργασία με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ για την «αδιατάραχη» διέλευση του κοντέινερ με τα όπλα, που περιείχε... νερό, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στον υποψήφιο στόχο.

Την Τετάρτη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών και αύριο το πρωί θα μεταφερθεί στον ανακριτή εκδόσεων. Σε βάρος του δεν θα σχηματίσει δικογραφία η ΕΛ.ΑΣ., καθώς ο ρόλος της ελληνικής πλευράς περιορίζεται στην εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Είχε εκδοθεί πρόσφατα από τις αμερικανικές αρχές και ενώ βρίσκονταν κοντά στην «ελεγχόμενη αγοραπωλησία», και αφορούσε το λαθρεμπόριο όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην αποθήκη, βέβαια δεν βρέθηκε κάποιος οπλισμός, ενώ και από την έρευνα στο δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής κάποια usb, τα οποία θα εξεταστούν από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να εντοπιστεί το ιστορικό περιήγησης και επαφών του στο διαδίκτυο. Το ίδιο θα γίνει και με κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις, που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ενημέρωση πως ο 49χρονος, αναζητούσε ή είχε βρει «επαφή» συνεργασίας με τον ISIS για την αγοραπωλησία σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Οι αμερικανικές αρχές τον εμφάνιζαν ως διαμεσολαβητή προμήθειας οπλισμού στη Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία. Η σύλληψή του, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προκλήθηκε είτε για «ξεκάρφωμα» της συνεργασίας που ενδεχομένως παρείχε, υπό το βάρος των πιέσεων ξένων μυστικών υπηρεσιών, είτε γιατί είχε «αυτονομηθεί» επικίνδυνα, επιδιώκοντας ίσως την επαφή με τον Ισλαμικό Στρατό και την προμήθεια όπλων σε αυτόν, με σκοπό τα υπέρογκα κέρδη.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα