Α Future Perfect: Όταν το «παρεξηγημένο» τσιμέντο και η αστική ζούγκλα κάνουν θαύματα

Ίσως τελικά το τσιμέντο, το υλικό που έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την ασχήμια της σύγχρονης Αθήνας, να είναι παρεξηγημένο. Η Κατερίνα Γρηγοροπούλου και η Εύη Σουγκάρα που βρίσκονται πίσω από το δημιουργικό γραφείο «A Future Perfect» άντλησαν έμπνευση από το αστικό τοπίο γύρω τους και αποφάσισαν να αποτυπώσουν τους χάρτες της Αθήνας και άλλων πόλεων σε τσιμεντένια σουβέρ. Το αποτέλεσμα τράβηξε αμέσως
την προσοχή με την πρωτοτυπία και τον συμβολισμό του και μας έπεισε έστω και για λίγο πως το τσιμέντο μπορεί να είναι και ωραίο

Η Κατερίνα μίλησε στη HuffPost Greece για το τσιμέντο, που «είναι ένα υλικό παρεξηγημένο», για την αστική ζούγκλα που τελικά όλοι αγαπάμε, αλλά και για το «τέλειο μέλλον» που πλάθουν μέσα από νέα αντικείμενα.

Μίλησε μου αρχικά για σας. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μας προέκυψε μάλλον σαν φυσική εξέλιξη της φιλικής μας σχέσης από τα χρόνια των αρχιτεκτονικών μας σπουδών στο Βόλο, οπου και γνωριστήκαμε. Όταν μου έγινε πρόταση για συμμετοχή στην έκθεση «It’s all oh so souvenir to me» την άνοιξη του 2013, πρότεινα στην Εύη να τη δουλέψουμε μαζί. Και έτσι ξεκινήσαμε.

Το πρώτο πρότζεκτ σας ήταν το «The Concrete Cities;»

Ναι, τα τσιμεντένια σουβέρ με αποτύπωση του χάρτη πόλεων του κόσμου, ξεκινώντας με την Αθήνα είναι η πρώτη μας έμπνευση και συνεχίζει να εξελίσσεται με νέες πόλεις να προστίθενται ανά διαστήματα στη συλλογή.

Μίλησε μου για το πρότζεκτ «City on Top

Το «City on Top» προέκυψε πραγματικά από μια στιγμιαία έμπνευση-παρόρμηση. Θέλαμε να κάνουμε κάτι «εντυπωσιακό» για τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης «It’s all oh so souvenir to me» τον Ιούνιο του 2014 και σκεφτήκαμε: «Μήπως να φοράμε ένα μπλουζάκι με το χάρτη της Αθήνας;» Έτσι και έγινε! Χάρτες αγαπημένων πόλεων αποτυπώνονται μέσω κοπής σε router/laser στο πίσω μέρος ενός δερμάτινου τοπ, μετατρέποντας το πολεοδομικό σύστημα σε ένα μοτίβο σχεδίου μόδας που αγκαλιάζει το σώμα.

Συχνά λέμε τη λέξη τσιμεντούπολη, ως κάτι κακό. Εσείς πώς επιλέξατε το τσιμέντο ως υλικό για να δουλέψετε μαζί του;

Το τσιμέντο αποτελεί ένα παρεξηγημένο υλικό. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα υλικά κατασκευής, ειδικά για τη χώρα μας, αλλά η παρεξήγηση σχετικά με την παρουσία του στις πόλεις μας έγκειται κυρίως στην κακή και υπερβολική του χρήση, και την αντίστοιχη έλλειψη πρασίνου, χρωμάτων κλπ, όπως θα συνέβαινε με κάθε υλικό, λιγότερο ή περισσότερο. Εμείς το αγαπάμε καταρχήν σαν αρχιτέκτονες για την πλαστικότητα, τη στιβαρότητα και την υφή του και ήταν πρόκληση να το μεταφέρουμε στη μικρή, λεπτομερή κλίμακα των σουβέρ.

Ποια ήταν η ανταπόκριση στη δουλειά σας σε εσωτερικό και εξωτερικό;

Έχουμε λάβει πολύ καλές κριτικές από ειδήμονες και μη για τα αντικείμενα που έχουμε παρουσιάσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα σε Στοκχόλμη, Μιλάνο, Τσενγκτού και Άμστερνταμ. Η όποια αναγνώριση όμως ειδικά στο εξωτερικό είναι πάντα προιόν εντατικής και οργανωμένης επικοινωνιακής δουλειάς και δικτύωσης. Τώρα πλέον, έχοντας αναπτύξει παραπάνω κάποια προϊόντα μας, είμαστε περισσότερο έτοιμες να ξεκινήσουμε μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι ακριβώς βλέπουμε στους χάρτες;

Δεν έχουμε φτιάξει εμείς εξαρχής τους χάρτες που χρησιμοποιούμε, αντλούμε για αυτούς υλικό από open source βιβλιοθήκες χαρτών, το οποίο επεξεργαζόμαστε ανάλογα μετά. Αναλόγως λοιπόν το αντικείμενο στο οποίο απεικονίζονται, βλέπουμε κάθε φορά μια διαφορετική κλίμακα του κέντρου της κάθε πόλης. Βασικά στοιχεία της δομής της πόλης, οι δρόμοι, τα κτισμένα οικοδομικά τετράγωνα, οι λόφους, τα ποτάμια και η θάλασσα, όπου υπάρχουν, παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να προκύψει μια αφαιρετική ανάγνωση του εκάστοτε πολύπλοκου αστικού δικτύου.

Ζείτε στην Αθήνα και είστε αρχιτέκτονες. Τι είναι αυτό που σας πληγώνει αλλά και αυτό που σας κρατά ερωτευμένες με αυτή την πόλη;

Aυτό που σε έλκει σε μια πόλη και σε κάνει να την αγαπήσεις, είναι συνήθως πολύ λιγότερο το πόσο αντικειμενικά όμορφη ή αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσα, με τη στενή έννοια, είναι. Η ζωή που ζεις μέσα σε αυτή, οι εμπειρίες που αποκτάς, οι ιστορίες που έχεις να θυμάσαι στιγματίζουν και νοηματοδοτούν διάφορα σημεία, διαδρομές, κτίρια μέσα σε αυτή. Και αυτό δημιουργεί ένα βιωματικό δεσμό με την πόλη, που δύσκολα σπάει, παρόλα τα κακώς κείμενά της.

Τι θα θέλατε να δείτε να γίνετε στην Αθήνα όσον αφορά την αρχιτεκτονική της;

Πολλά. Ένα από αυτά είναι να δέσει το παλιό με το σύγχρονο, να διατηρήσει όλα τα στοιχεία που την κάνουν γοητευτική, αλλά να δώσει περιθώριο στην επανακατοίκησή τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εμείς, για παράδειγμα, αυτό το διάστημα ανακαινίζουμε μια παλιά αποθήκη στον πρώτο όροφο ενός διατηρητέου κτιρίου στην οδό Πραξιτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, για να στεγάσουμε το εργαστήριο και showroom μας. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα βρεθούμε σένα τόσο κεντρικό και ζωντανό κομμάτι της Αθήνας, το οποίο συνεχίζει να ζει και να γοητεύει, ακριβώς γιατί το παλιό και το νέο συμπίπτουν συντηρώντας και στηρίζοντας το ένα το άλλο.

Όλοι μας μένουμε σε πόλεις και συχνά λέμε ότι μας λείπει η φύση. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει το αστικό τοπίο τόσο μαγικό;

Για να είμαστε ειλικρινείς, το αστικό τοπίο της Ελλάδας θα χρειαζόταν λίγο παραπάνω φύση, και τότε θα ήταν ακόμα πιο μαγικό! Είναι η ένταση, οι ρυθμοί, οι άνθρωποι, τα τόσα πολλά πράγματα που γίνονται σε κάθε γωνιά του, οι συμπτώσεις, οι αντιθέσεις, η διέγερση όλων των αισθήσεων. Οι πόλεις έχουν ενδιαφέρον ως πολύπλοκες και πολυδιάστατες μηχανές σε ακατάπαυστη λειτουργία, και οι αστικές δομές που έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενούν την ανθρώπινη δραστηριότητα αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, τις συνήθειες των κατοίκων τους μέσα σε αυτές, γεγονός που προσδίδει ανεξάντλητο ενδιαφέρον .

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε περαιτέρω με την μόδα;

Η μόδα μας ενδιαφέρει σαν ένα ακόμα πεδίο δημιουργικής έκφρασης που υπάρχει «εκεί έξω.» Δεν είμαστε και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε fashion designers αλλά δεν θέλουμε να περιορίσουμε την έμπνευσή μας, αν κάποιες στιγμές μας οδηγήσει σε αυτά τα χωράφια, όπως έγινε με το «City on Top

Μίλησε μου για το πρότζεκτ «Meet your Lamb»

To «Μeet Your Lamb» σχεδιάστηκε για την ομαδική έκθεση «Picnic» που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2014 στα πλαίσια της εβδομάδας design του Μιλάνο και αποτελεί ουσιαστικά και αυτό μια χαρτογράφηση, του σώματος του αρνιού. Εμπνευσμένοι από την παράδοση του Πάσχα και το σούβλισμα του αρνιού, δημιουργήσαμε ένα σετ από ξύλινες πιατέλες σερβιρίσματος τροφίμων που τοποθετούνται πάνω σε ένα «τραπεζομάντηλο» με το περίγραμμα του ζώου. Μέσα από την αναγνώριση του ζώου πίσω από τα κομμάτια κρέατός του, σχολιάζει την κατανάλωση κρέατος, τη χορτοφαγία, την μαζική παραγωγή «άγνωστης προέλευσης» κρέατος σε σχέση με την υπεύθυνη εκτροφή ζώων προς κατανάλωση κλπ. Είναι ένα σύνθετο concept με ενδιαφέρον, θεωρούμε, αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα νέα αντικείμενα που ετοιμάζετε?

Οι σειρές «Traces» και «Days» που παρουσιάστηκαν πριν μερικές εβδομάδες στην εμπορική έκθεση «Greek Brand New» και βγαίνουν αυτές τις μέρες σε παραγωγή. Η σειρά «Traces» αποτελείται από ένα ipad case, ένα mousepad/organizer, μια κλειδοθήκη και τρία notebooks είναι κατασκευασμένα από φυσικό δέρμα, μάλλινη τσόχα και χαρτί και δημιουργούν με τη μέθοδο της βαθυτυπίας στις επιφάνειες το ανάγλυφο του χάρτη διαφόρων πόλεων. Στη λογική του χάρτη με διάτρητη μορφή, κινούνται και τα μαξιλάρια «Urban» Fabrics από τσόχα και βαμβάκι. Τέλος, η σειρά «Days» έχει εμπνευστεί από σκηνές του ελληνικού καλοκαιριού, οι οποίες αποδίδονται με αφαιρετική γραφιστική μορφή πάνω σε κεραμικά πιάτα φαγητού, notebooks και postcards.

Το «Space Perfect» τι ακριβώς θα είναι;

Αποτελεί το κομμάτι της ενασχολησης του A Future Perfect με χωρικά projects. Σύντομα μέσα από αυτή την ενότητα θα παρουσιάσουμε κάποια projects που τώρα ολοκληρώνονται όπως το εστιατόριο «Omega Ouzeri» στο Σιάτλ, το space branding των γραφείων του καναλιού FOX International Channels στο Μαρούσι, καθώς και τη χωρική διαμόρφωση και design κάποιον άλλων χώρων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ποιο είναι το τέλειο μέλλον για εσάς, επαγγελματικά;

Να μπορούμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά μέσα από ποικίλα, ενδιαφέροντα projects. Oι χρόνοι που αφιερώνουμε και ο κόπος μας, σωματικός και εγκεφαλικός, απαιτεί αν μη τι άλλο να μας γεμίζει και να μας ικανοποιεί αυτό που κάνουμε.
Keywords
future, perfect, ζούγκλα, ζούγκλα, θαυματα, τσιμεντο, future, perfect, αθηνα, νέα, συμμετοχή, city, top, ελλαδα, fashion, picnic, design, πασχα, σετ, greek, ipad, urban, space, omega, fox, κινηση στους δρομους, ipad 2, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ipad 3, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, η ζωη, βγαινουν, γωνια, δουλεια, εμπορικη, θαλασσα, μιλανο, μοδα, τα νεα, φυσικη, χαρτες, αμστερνταμ, ανοιξη, αρχιτεκτονικη, ασχημια, βαμβακι, εβδομαδες, γεγονος, γινονται, δερμα, διαστημα, δειτε, δωσει, ευη, εγινε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ελλειψη, εμπνευση, ενδιαφεροντα, εννοια, εξελιξη, ζωη, ζωης, ζωων, μηχανες, θυμασαι, κλιμακα, κτιρια, λειτουργια, λειπει, μαξιλαρια, μορφη, παντα, ομορφη, ουσιαστικα, πεδιο, πιατα, ρυθμοι, σειρες, σετ, σιατλ, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, σωμα, συγχρονο, τι ειναι, τρια, φυση, φυσικο, φορα, χορτοφαγια, design, ειλικρινεις, fashion, fox, γινετε, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, κομματι, ποταμια, space, top, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα