Zohós: Σε μια μυρωδάτη αυλή που “ξεφύτρωσε” στην Πλάκα σερβίρουν πεντανόστιμα creative ελληνικά πιάτα

Ο ζοχός φυτρώνει παντού. Άγριος κατά μήκος των δρόμων, άλλα και πιο “εξημερωμένος” μέσα στα χωράφια και ανάμεσα στα ραδίκια. Κάθε χρόνο ξεπετάγεται σε διάφορα σημεία της ελληνικής γης, ξεβλασταίνει, πέφτει στη γη ή μαζεύεται και ξαναβγαίνει τον επόμενο χρόνο. Ό,τι και αν συμβαίνει γύρω του, όσα πράγματα και αν αλλάξουν, ο ζοχός βρίσκει τον δρόμο του και ξαναγεννιέται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά από την αρχαιότητα. Είναι το “ζιζάνιο” που στους πολέμους έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα, αλλά το αγριόχορτο που

ακόμα προσθέτει τη σπιρτάδα του σε παραδοσιακές συνταγές, όπως το φρικασέ και οι μαγικές χορτόπιτες των γιαγιάδων στα χωριά. 

Ένας άγριος zohós “φύτρωσε” στην Πλάκα

Από αυτόν τον αφανή ήρωα της ελληνικής φύσης εμπνεύστηκε και το εστιατόριο zohósστην Πλάκα, που “ξεφύτρωσε” από το πουθενά στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου, Πλάκα. Πρόκειται για μια κρυμμένη “πράσινη” αυλή -ίσως και η μοναδική στην Πλάκα-, έναν γαστρονομικό βοτανικό κήπο, που στήθηκε ανάμεσα στα αθηναϊκά νεοκλασικά και μοσχοβολάει βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Και αυτό γιατί η ομάδα του zohós αντί για καλλωπιστικά φυτά που θα συναντήσεις στα περισσότερα μαγαζιά της Αθήνας, μετέτρεψε το εστιατόριο σε ένα μεγάλο -και πολύ elegant- “μπαξέ” και το γέμισε βότανα και αρωματικά φυτά, που σε προδιαθέτουν ότι βρίσκεσαι στην εξοχή, παρόλο που είσαι καράκεντρο. 

Ανάμεσα στα νεοκλασικά του κέντρου θα βρεις “κρυμμένη” την όμορφη αυλή του zohós. Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Όλο το concept του zohós είναι εμπνευσμένο από την ελληνική φύση και τους ανθρώπους της. Μπαίνοντας από την καγκελόπορτά του πέρα από τα τραπέζια που είναι απλωμένα σε όλη την αυλή, θα συναντήσεις έκκεντρα και μια κατασκευή που θυμίζει greenhouse, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τραπέζια, δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό τόσο για αυτούς που κάθονται μέσα σε αυτό, όσο και για εκείνους που το βλέπουν απ’ έξω. Το στήσιμο του χώρου βασίστηκε στις 4 εποχές, ώστε όλο τον χρόνο να έχεις κάπου ωραία να κάτσεις: η αυλή για την άνοιξη και το καλοκαίρι, το “greenhouse” για όλες τις εποχές και το εσωτερικό του εστιατορίου για τις πιο κρύες ή βροχερές μέρες.

Αυτό είναι το “greenhouse” του zohós, μια όμορφη κατασκευή γεμάτη φυτά και μυρωδικά. Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Ο zohós είναι από τα λίγα project που έχουμε συναντήσει, τα οποία είναι τόσο καλοδουλεμένα σε κάθε πτυχή τους. Από τα φυτά που καλλιεργούν και φροντίζουν μόνοι τους μέχρι τα χειροποίητα κεραμικά πιάτα που είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά σκεύη, τις κούπες και τις custom-made πετσέτες που έχουν κεντημένο το όνομα του εστιατορίου, όλα δημιουργήθηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη, για να προσφέρουν μια όμορφη εμπειρία σε όποιον επισκέπτεται τον zohós και να τον κάνουν να νιώθει οικειότητα και φροντίδα. 

Δημιουργική ελληνική κουζίνα με zero-waste πρακτικές

Η κουζίνα του εστιατορίου είναι βασισμένη στις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίες βέβαια έχουν αποδοθεί με έναν πιο δημιουργικό, ευφάνταστο και γαστρονομικό τρόπο, τόσο ως προς τους συνδυασμούς των υλικών, όσο και ως προς το στήσιμο. Το μενού επιμελήθηκαν ο βραβευμένος Executive chef Σάκης Βενέτης και ο Chef De Cuisine Χάρης Αντωνόπουλος, οι οποίοι δημιουργούν πιάτα με έμπνευση τα κυριακάτικα τραπέζια μας. Γι’ αυτό και γέμισαν το μενού με ελληνικούς μεζέδες, γνώριμους και αγαπημένους, που όμως μόλις τους δοκιμάσεις στο zohós θα είναι σα να τους τρως για πρώτη φορά. 

Ο Chef De Cuisine Χάρης Αντωνόπουλος 

Όλες τις πρώτες ύλες τους τις προμηθεύονται από μικροπαραγωγούς, ανθρώπους που μαζεύουν άγρια χόρτα από τη γη, καλλιεργητές με μικρές μονάδες, κτηνοτρόφους και ψαράδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι μέσα στις συνταγές τους θα βάλουν αγνά προϊόντα, που θα χαρίζουν στη γεύση τη φρεσκάδα και ζωντάνια των καλών, εποχιακών υλικών. Γι’ αυτό και το μενού τους αλλάζει κάθε τόσο, ενώ θα βρεις και μερικά πιάτα a la minute, που ετοιμάστηκαν δηλαδή εκείνη τη στιγμή από το μηδέν, γιατί ήρθε στα χέρια των σεφ ένα καλό υλικό, όπως μια καλή σκορπίνα, που τους ενέπνευσε να δημιουργήσουν ένα νέο πιάτο.  

Το μενού του zohós είναι εμπνευσμένο από τα κυριακάτικα τραπέζια μας. Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Παράλληλα, η φιλοσοφία της κουζίνας βασίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας και στον σεβασμό απέναντι στη φύση και όλα αυτά που προσφέρει. Γι’ αυτό και έχουν υιοθετήσει zero-waste και nose-to-tail πρακτικές, που σημαίνει ότι κάθε στοιχείο των τροφίμων αξιοποιείται με δημιουργικότητα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη μεγάλη σπατάλη που συμβαίνει στα περισσότερα εστιατόρια. Έτσι για παράδειγμα, τα απομεινάρια των λαχανικών μπορεί να μετατραπούν σε ζωμούς ή να χρησιμοποιηθούν ως βάση για σάλτσες.

Η Σιφνέικη ρεβυθάδα με ψητό καλαμάρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρωδικά και ένα dressing με πικάντικο λαδολέμονο. 

Τι να δοκιμάσετε;

Ο zohós μας καλωσόρισε με πολύ τραγανές κροκέτες τυριών με chutney μήλου. Και όταν ένα τραπέζι ξεκινάει τόσο νόστιμα, ξέρεις ότι τις επόμενες ώρες θα περάσεις κάποιες από τις πιο νόστιμες στιγμές σου. Μαζί τους ήρθε και το χειροποίητο τρίμηνης ωρίμανσης ψωμί του zohós, με μπόλικη αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα.

Στο τραπέζι έρχεται και ένα χειροποίητο καρβελάκι που ζυμώθηκε και ψήθηκε στην κουζίνα του zohós

Μετά από λίγο το ένα πιάτα άρχισε να διαδέχεται το επόμενο και τα χέρια μας να κινούνται σαν τρελά για να προλάβουμε να δοκιμάσουμε απ’ όλα. Το τραπέζι μας γέμισε καλούδια: κροκέτες μπακαλιάρου με πιπεριές Φλωρίνης και ψητά αμύγδαλα, Σιφνέικη ρεβυθάδα με ψητό καλαμάρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρωδικά και ένα dressing με πικάντικο λαδολέμονο, κρεμμυδόπιτα Καρπάθου με προσούτο προβατίνας, αμύγδαλο και ζωμό από καμμένα κρεμμυδοειδή που έδινε μια καπνιστή γεύση, ένα τυροπιτάρι με ξινομυζήθρα από την Κρήτη, χουρμά και ψητό λεμόνι, και μια πολύ πρωτότυπη παντζαροσαλάτα με ψητά και βραστά παντζάρια, αλλά και παντζάρια σε μορφή πίκλας, που συνοδεύονταν με καπνιστό τσαλαφούτι και μια vinaigrette τρούφας. 

Οι κροκέτες μπακαλιάρου με πιπεριές Φλωρίνης και ψητά αμύγδαλα. Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Από τα πιάτα τους επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε είναι οι πατάτες με αυγά και σουτζούκι, ένα πιάτο τόσο κλασικό και αγαπημένο, αλλά τόσο διαφορετικά εκτελεσμένο. Οι σεφ του zohós δημιουργούν ένα tartin πατάτας με κρέμα αυγού και vinaigrette από σουτζούκι, κάνοντας το φαγητό της ταβέρνας, της γιαγιάς, της μαμάς, ένα γαστρονομικό πιάτο, χωρίς να χάσει τη νοστιμάδα του.

Αυτές είναι οι πολύ διαφορετικές πατάτες με αυγά και σουτζούκι του zohós

Από τα τραπέζι μας βέβαια δεν έλειψαν και κάποια κρέατα, από τα οποία ξεχωρίσαμε το αρνί το “κλέφτικο” με παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και γιαούρτι και ο χοιρινός καβουρμάς με μανιτάρια, κεφαλοτύρι Κρήτης και πικάντικο λάχανο.

Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Για γλυκό σίγουρα προτείνουμε την πορτοκαλόπιτα, που σερβίρεται με δροσερό χειροποίητο παγωτό από αγριομάραθο, αλλά και την τραγανή τάρτα κανέλα με καραμελωμένο γάλα και χειροποίητο παγωτό καρυδάκι, που έδωσε νέο χαρακτήρα στο γλυκό του κουταλιού.  

Κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες & “άγρια” cocktails

Στον zohós επίσης, δημιούργησαν και μια μεγάλη καλά μελετημένη λίστα που αποτελείται σχεδόν ολοκληρωτικά από επιλεγμένες ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες για να συνοδεύσουμε όλες αυτές τις όμορφες γεύσεις που ετοιμάζονται στην κουζίνα τους. Έτσι, θα βρούμε κρασιά από Κρήτη, Σάμο, Σαντορίνη, Μέτσοβο, Φλώρινα, Σέρρες και πολλές ακόμα ελληνικές περιοχές, που αποδεικνύουν την ποικιλομορφία στα αρώματα και τις γεύσεις και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

Στον zohós θα βρεις κρασιά από όλη την Ελλάδα

Παράλληλα, έχουν ετοιμάσει μια λίστα με μερικά signature cocktails, το καθένα από τα οποία έχει μέσα του κάτι από την ελληνική γη: ένα βότανο, ένα μέλι, ένα παραδοσιακό ποτό. Ανάμεσα τους το Hibiscus, με τσικουδιά, τσάι του βουνού, κανέλα, τζίντζερ και λάιμ, το zohós cocktail, με gin αρωματισμένο με κουμκουάτ, σιρόπι από άγριο ζοχό, μέλι, θυμάρι, περγαμόντο και λάιμ και το πιο γλυκό Anise με ούζο, πεπόνι, μπανάνα, θυμάρι, μέλι και λάιμ. 

Cocktail εμπνευσμένα από ελληνικά βότανα. 

O zohós είναι ο “πράσινος” γαστρονομικός κήπος που έλειπε από το κατά τα άλλα πνιγμένο στα εστιατόρια και μπαρ κέντρο. Είναι το χαλαρό μέρος για να πιούμε το κρασί μας ή το cocktail μας μαζί με νόστιμα τσιμπολογήματα μέσα στις πρασινάδες τις καθημερινές το βράδυ, αλλά και για τα “ελεύθερα” μεσημέρια του Σαββατοκύριακου που θέλουμε να δούμε και να μας δει ήλιος. Παρά το “άγριο” όνομά του είναι φιλόξενο σαν ένας καλός οικοδεσπότης. Και σε κερδίζει από το πρώτο βήμα που κάνεις στο κατώφλι του. 

More Info:
Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα 

Για να κλείσεις τραπέζι ή να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτα εδώ

Keywords
creative, creative, πιατα, πλακα, αυλη, ελληνικα, ελλαδα, αθηνα, καλοκαιρι, project, chef, σεφ, σημαίνει, κρητη, αρνι, παγωτο, φλώρινα, σερρες, signature, cocktail, info, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2013, περγαμοντο, αρωματικα φυτα, χειροποιητα, φλώρινα, βημα, βοτανα, γωνια, θυμαρι, κηπος, νησια, πορτοκαλοπιτα, σαντορινη, σεφ, φρικασε, φυτα, ψωμι, αγαπη, αυγα, αγριο, αξιζει, αμυγδαλα, ανοιξη, αρωματα, βενετης, βραδυ, γαλα, φαγητο, γευση, γιαουρτι, δεντρολιβανο, εμπνευση, εποχες, ερχεται, εστιατορια, ετικετες, ηλιος, θυμιζει, κουζινα, κρασι, κρασια, λαχανο, λεμονι, μαμας, μανιταρια, μεζεδες, μελι, μηκος, μηδεν, μορφη, μπανανα, ομαδα, ουζο, ομορφη, ονομα, πεπονι, ποιοτητα, σιγουρα, σιροπι, στην κουζινα, ταρτα, τζιντζερ, τσαι, τρελα, υψηλη, φυση, φορα, ψητο, ωρες, chef, cocktail, custom, γευσεις, γλυκο, info, project, κηπο, ποτο, σημαίνει, signature, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα
Zohós, “ξεφύτρωσε”, Πλάκα,Zohós, “xefytrose”, plaka