Wikileaks: Στην δημοσιότητα σημαντικό έγγραφο από την συμφωνία 12 χωρών του Ειρηνικού για την πνευματική ιδιοκτησία

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο οργανισμός Wikileaks δημοσίευσε το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το κεφάλαιο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του «Σύμφωνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού» (TPP). Το εν λόγω σύμφωνο αφορά στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία 12 εθνών που αποτελούν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρόλο που τα έθνη έχουν καταλήξει σε συμφωνία, το
συγκεκριμένο έγγραφο παραμένει στα συρτάρια, μέχρι την δημοσίευσή του, πιθανότατα μετά τις καναδικές εκλογές της 19ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Wikileaks, το έγγραφο έχει ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2015, την ημέρα που ανακοινώθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ ότι τα 12 έθνη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

Το κεφάλαιο που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ίσως αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες διαφωνίες, λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που θα είχε στις διαδικτυακές υπηρεσίες, στις φαρμακοβιομηχανίες, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τις βιολογικές πατέντες.

«Εάν το TPP επικυρωθεί, οι άνθρωποι που κατοικούν σε (χώρες που) βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό θα πρέπει να ζουν κάτω από τους κανόνες αυτού του εγγράφου», δήλωσε ο Peter Maybarduk, διευθυντής του Προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης σε Φάρμακα.

«Τα νέα μονοπωλιακά δικαιώματα για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θα παρεμπόδιζαν την πρόσβαση (των πολιτών) σε φάρμακα στις χώρες του συγκεκριμένου συμφώνου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Wikileaks, εκατοντάδες εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων είχαν άμεση πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που εκλεγμένοι αξιωματούχοι είχαν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση. Η αντίθεση των Αμερικανών πολιτικών προς αυτή την συμφωνία έχει αρχίσει να αυξάνεται -την στιγμή που οι ΗΠΑ είναι το ισχυρό μέλος των 12 εθνών στις διαπραγματεύσεις-, γεγονός που σχετίζεται με την δημοσίευση σχετικών εγγράφων. Την Τετάρτη η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι αντίθετη προς αυτή την συμφωνία. Στο παρελθόν η ίδια είχε χαρακτηρίσει το σύμφωνο «χρυσό πρότυπο των εμπορικών συμφωνιών».

Τον Ιούνιο οι Αντιπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας (218 έναντι 208). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 28 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το συγκεκριμένο κεφάλαιο της συμφωνίας δίνει μεγαλύτερη δύναμη στις χώρες να αποτρέψουν την δημοσίευση συγκεκριμένων πληροφοριών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί φοβούνται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου και θα παρεμποδίσει την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ιατρική και άλλους τομείς.

Διαβάστε το κεφάλαιο για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Συμφώνου

WikiLeaks TPP IP Chapter 051015

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα