Tu-160 «Blackjack»: Ο «Λευκός Κύκνος» της Ρωσίας. Ένα τεχνολογικό θαύμα της αεροπορίας.

Ένα πλήρως αναβαθμισμένο βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160M με το παρατσούκλι «Blackjack», πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 12 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec.

Πρόκειται για ένα υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη σοβιετική πολεμική αεροπορία τη δεκαετία του 1980 και η παραγωγή του συνεχίστηκε μέχρι το 1995.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την αναβάθμιση αυτού του αεροσκάφους για να καλύψει

το κενό ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας που πιθανόν να προκληθεί λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του στρατηγικού βομβαρδιστικού χαμηλής παρατήρησης (stealth) PAK DA.

Σύμφωνα με αναφορές, το Tu-160M Blackjack δοκιμάστηκε στις εγκαταστάσεις του Καζάν, ιδιοκτησίας της Tupolev.

Η παρθενική πτήση του «Λευκού Κύκνου» (όπως αποκαλείται το Tu-160 από τους Ρώσους πιλότους), διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και είδε το βομβαρδιστικό να πετάει σε ύψος 600 μέτρων (1.970 πόδια).

«Στις 12 Ιανουαρίου, το πρώτο νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση από το αεροδρόμιο της Kazan Aviation Enterprise, θυγατρικής της Tupolev Company (τμήμα της United Aircraft Corporation στο Rostec)», ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Το επίσημο βίντεο του αεροσκάφους που πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση μεταδόθηκε επίσης από τον επίσημο τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, TV Zvezda. Δείχνει το βομβαρδιστικό να προετοιμάζεται για τη πτηση του στο χιονισμένο εργοστάσιο αεροπορίας του Καζάν.

Η απόφαση να συνεχιστεί η παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης του Tu-160, του Tu-160M , ελήφθη το 2015 από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου που είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Καζάν.

Τον Ιανουάριο του 2018, υπεγράφη η επίσημη παραγγελία για 10 νέα βομβαρδιστικά Tu-160M παρουσία του Πούτιν στις εγκαταστάσεις του Καζάν. Εκείνη την εποχή, το κόστος για ένα μόνο Tu-160M υπολογίστηκε σε περίπου 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το αεροσκάφος που πέταξε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 2022, είναι το πρώτο νεότευκτο πλαίσιο αεροσκάφους βάσει σύμβασης με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου από τα δέκα προηγμένα αεροσκάφη Tu-160M2 που θα κατασκευαστούν για τις Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις.

Τι νέο υπάρχει στο αναβαθμισμένο Tu-160M

Η νέα έκδοση Tu-160M2, περιλαμβάνει γυάλινο πιλοτήριο, αναβαθμίσεις όπλων, νέους κινητήρες και αφαίρεση απαρχαιωμένου εξοπλισμού που δεν σχετίζεται πλέον με την αποστολή του Tu-160.

Μεταξύ των πυρομαχικών που είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται για τα βαρέα βομβαρδιστικά της Ρωσίας είναι το Kh-ΒD, αναμένεται να είναι ένας υποηχητικός πύραυλος που χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα καθοδήγησης με τον πύραυλο κρουζ Kh-101 που βρίσκεται τώρα σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Kh-BD θα πρέπει να προσφέρει 50% μεγαλύτερη εμβέλεια από το βασικό Kh-101, κάτι που θα του επέτρεπε να χτυπήσει στόχους σε απόσταση περίπου 3.700 μιλίων.

Πηγή: EurasianTimes.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤαράζει την Ουκρανία η επιστροφή του Ποροσένκο που κατηγορείται για εσχάτη προδοσίαΚαζακστάν: Γιατί  ο «παράδεισος» του Bitcoin χάνει την αίγλη τουΈβγαλε ένα εκατομμύριο δολάρια πουλώντας NFT selfie
Keywords
Τυχαία Θέματα
Tu-160 Blackjack, Λευκός Κύκνος, Ρωσίας,Tu-160 Blackjack, lefkos kyknos, rosias