Tο εμβόλιο της γρίπης μας προφυλάσσει από εγκεφαλικό, δείχνει νέα έρευνα

Μπορεί να υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το εμβόλιο κατά της γρίπης που εκτείνεται πέρα ​​από την προστασία από τον ιό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν εμβόλιο γρίπης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώθηκε στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο «αντιπροσωπεύει περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων», σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική

Εταιρεία, και συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η μελέτη που διήρκεσε 14 χρόνια πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στην οποία πήραν μέρος 14.322 άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό. Κάθε άτομο συγκρίθηκε με πέντε άτομα που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό της ίδιας ηλικίας και φύλου. Όλα τα άτομα της μελέτης ήταν μεταξύ 40 και 99 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ημερομηνία που συνέβη το εγκεφαλικό με την ημερομηνία που έγινε το εμβόλιο για τη γρίπη για να δουν εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το εγκεφαλικό. Εξέτασαν επίσης αυτό το χρονικό πλαίσιο σε άτομα που δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Περίπου το 41,4% των ατόμων που έπαθαν εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκεσε η μελέτη έλαβαν αντιγριπικό εμβόλιο σε σύγκριση με το 40,5% των ατόμων που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Ωστόσο, μετά από διόρθωση για θέματα όπως παθήσεις που σχετίζονται με τα αγγεία (τα άτομα της εμβολιασμένης ομάδας έτειναν να έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έκαναν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο.

Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί το εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το ακριβές σκεπτικό πίσω από αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι ασαφές αυτή τη στιγμή, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. Ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Φραντσίσκο Χοσέ ντε Αμπάτζο είπε στο Medical News Today ότι «σε αυτό το στάδιο, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για τους μηχανισμούς, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία από προηγούμενες μελέτες... που υποδηλώνουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τους μεσολαβητές της φλεγμονής».

Και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, «οι συστηματικοί δείκτες φλεγμονής έχουν αποδειχθεί ότι είναι δείκτες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο». Έτσι, η μείωση της φλεγμονής θα μπορούσε να είναι ο λόγος πίσω από αυτόν τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Επιπλέον, δεν οδηγούν όλα τα εμβόλια σε μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού - το εμβόλιο κατά της πνευμονίας δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με ότι διαπίστωσαν οι ερευνητές, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και ενός χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού.

Τούτου λεχθέντος, η νέα μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Ήταν παρατηρητική και δεν έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως τη διατροφή και την άσκηση στην καθημερινή ζωή των όσων εξέτασε. Η φυσική κατάσταση, μια θρεπτική διατροφή και ένα υγιές βάρος συμβάλλουν στο να έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Συμβαίνει τα άτομα που είναι πιο πιθανό να κάνουν εμβόλιο να εφαρμόζουν καλές πρακτικές υγείας και σε άλλους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο γρίπης

Το εμβόλιο γρίπης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τη μόλυνση του ιού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η γρίπη σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και μολύνει περισσότερους από 9.000.000 ανθρώπους ετησίως.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό, είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με ασθένειες, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, έχει αναφέρει στην HuffPost ο δρ. Μπερτ Ι. Γιόχανσον, εμπειρογνώμονας εμβολίων στην Εθνική Ισπανική Ιατρική Ένωση. 

Λαμβάνοντας το εμβόλιο της γρίπης, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού, προστατεύουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα - και πιθανώς μειώνουμε ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. 

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένας ακόμη λόγος για τους ανθρώπους να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, ειδικά εάν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού», ανέφερε σε δήλωσή της η ντε Αμπάτζο . «Το να μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κάνοντας μια τόσο απλή ενέργεια είναι πολύ ενδιαφέρον». 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Παγώνη: Έξαρση της γρίπης στα τέλη Δεκεμβρίου, να εμβολιαστεί ο κόσμοςΠενταπλάσια τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα, ανησυχία για την συνύπαρξη με τον κορονοϊόΓκάγκα: Όποιος κάνει τώρα αναμνηστική δόση δεν χρειάζεται επικαιροποιημένο εμβόλιο σε ένα μήνα
Keywords
Τυχαία Θέματα