Reuters: Υπουργική πρόταση να αδειάσει η ρωσική κυβέρνηση ένα από τα κρατικά επενδυτικά της κεφάλαια

Η Ρωσία θα εξαντλήσει ένα από τα δύο κρατικά επενδυτικά της κεφάλαια το επόμενο έτος, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας που είδε το πρακτορείο Reuters, ενώ μέχρι εκείνη τη φάση δαπανήσει 87 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2014 για να καλύψει κενά στον προϋπολογισμό που προκλήθηκαν από πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η Ρωσία
θα δαπανήσει επίσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου το ένα τρίτο από ένα άλλο από τα κεφάλαιά της για να καλύψει τα ελλείμματά της στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την πρόταση, αν και προοριζόταν κανονικά να καλύψει μακροπρόθεσμα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, που περιέχει προτάσεις όσον αφορά στις δαπάνες, έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για εξέταση, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ρωσίας έχει διογκωθεί καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει απότομα από το 2014 και η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Το έλλειμμα βρισκόταν στο 4,3% του ΑΕΠ μέσα στο πρώτο μισό του 2016, τη στιγμή που πέρυσι ήταν στο 2,6% και στο 0,5% το 2014.

Στα παρόντα επίπεδα δαπανών, ήταν σαφές εδώ και καιρό ότι το συγκεκριμένο «εφεδρικό κεφάλαιο», που στην αρχή του 2014 ήταν στα 87 δισ δολάρια – θα άδειαζε κατά το 2017.

Το ότι αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται στην πρόταση του υπουργείο Οικονομικών, δείχνει ότι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρνει να εξοικονομήσουν ποσά ή πηγές επιπλέον εσόδων από κάπου αλλού για να μη συμβεί αυτό.

Περικοπές δαπανών

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών πιέζουν εδώ και καιρό για περικοπές δαπανών ώστε να μειώσουν το έλλειμμα προϋπολογισμού, αλλά η εφαρμογή περικοπών θα μπορούσε να είναι πολιτικά επιζήμια επειδή βουλευτικές εκλογές πρόκειται να γίνουν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο και προεδρικές το 2018.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα υπάρχουν 980 δισ. ρούβλια (15,27 δισ. δολάρια) στο εφεδρικό κεφάλαιο μέχρι το τέλος του έτους, που θα εκμηδενίζονταν κάποια στιγμή το 2017.

Η πρόταση επίσης διαβλέπει μέση τιμή για το πετρέλαιο των Ουραλίων στα 40 δολάρια το βαρέλι το 2017-2019, και πάγωμα των δαπανών του προϋπολογισμού στα 15,8 τρισ. ρούβλια ανά έτος.

Το Κεφάλαιο Εθνικού Πλούτου, που στις αρχές του Ιουλίου περιείχε 73 δισ. δολάρια, δεν προορίζεται για την κάλυψη «τρυπών» στον προϋπολογισμό. Αρχικά προοριζόταν για την πληρωμή μελλοντικών συντάξεων, αλλά ένα τμήμα του δεσμεύτηκε για επενδυτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η Ρωσία θα δαπανήσει 783 δισ. ρούβλια από το κεφάλαιο το 2017, και στη συνέχεια 883 δισ. το 2018 και 87 δισ. το 2019.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα