Reuters: Ανακεφαλαιοποίηση 10 – 14 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαθέσιμο ρευστό που υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε ανώτατος Έλληνας τραπεζικός αξιωματούχος, που επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι εκροές-αναλήψεις από τα ΑΤΜ των τραπεζών ανέρχονται σε 80-100
εκατ. ευρώ και με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10-14 δισ. ευρώ ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Νωρίτερα, ο οίκος Moody's εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ξεμείνουν από ρευστό έως την Κυριακή.

Το Reuters επισημαίνει πως η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και δεν είναι σίγουρο ότι η λειτουργία τους θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Το ESM απέφυγε να σχολιάσει, αναφέρει το Reuters και συνεχίζει πως έχει κάνει ξεκάθαρο ότι οι κανόνες για ανακεφαλαιοποίηση είναι αυστηροί και κεφάλαια από τους Ευρωπαίου φορολογούμενους θα δοθούν έπειτα από «κούρεμα» (bail in) των ιδίων αποθεμάτων των τραπεζών, ενώ θα απαιτηθεί συμμετοχή και του εθνικού ταμείου εκκαθάρισης

Ενα «bail-in» θα περιελάμβανε τους μετόχους και τους ομολογιούχους των τραπεζών, αλλά μπορεί να επέβαλε και κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ όπως στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μια συμφωνία την Κυριακή θα παρακινήσει την ΕΚΤ να δώσει ρευστότητα στο σύστημα και να αυξήσει το όριο για την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) από τα 89 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Χωρίς μια συμφωνία την Κυριακή η ΕΚΤ θα κρατήσει κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας και οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία και στη συνέχεια εθνικοποίηση εάν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.

«Το πρόβλημα ρευστότητας θα λυθεί, η πρόκληση είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ανακτηθούν τα κεφάλαια» επισήμανε το τραπεζικό στέλεχος.

«Οι εκροές από τα ATM κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αλλά υπήρξαν εισροές από τουρίστες, σουπερμάρκετ και εξαγωγείς» είπε ο Έλληνας τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα ανανέωσε το αίτημα της για έκτακτη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Ο ίδιος δεν συμφωνεί ότι μπορεί να συμβεί αυτό που έγινε με την Κύπρο.

«Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και επιτευχθεί χρηματοδότηση για τα προσεχή τρία χρόνια η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα από ότι η Κύπρος» είπε και πρόσθεσε πως ο έλεγχος ροής κεφαλαίων θα μπορούσε να αρθεί εντός δεκαπέντε ημερών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα