NASA: Σεισμοί και μετασεισμοί καταγράφονται στον Άρη

Το νεότερο από τα σκάφη της NASA που προσεδαφίστηκε στον Άρη, επιβεβαιώνει ότι σεισμοί και μετασεισμοί(!) δονούν τακτικά τον κόκκινο πλανήτη.

Οι επιστήμονες ανέφεραν τη Δευτέρα (24 Φεβρουαρίου) ότι ο σεισμογράφος του διαστημικού σκάφους InSight έχει καταγράψει σειρά σεισμικών δονήσεων.

Μια σειρά ερευνητικών εργασιών επικεντρώνεται στις 174 σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είκοσι

τέσσερις ήταν σχετικά ισχυροί - μεγέθους 3 έως 4 ρίχτερ - και προφανώς προήλθαν από τεκτονικές αναταράξεις βαθιά στον πλανήτη. Οι υπόλοιπες ήταν μικρότερες, με αβέβαια προέλευση. Ακόμη και οι ισχυρότεροι σεισμοί, πάντως, δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο για κανέναν στην επιφάνεια του πλανήτη, ανέφεραν ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου.

Ο συνολικός αριθμός των σεισμικών δονήσεων ανέρχεται σε άνω των 450, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ασθενείς, σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος InSight, Bruce Banerdt του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Η βασική αιτία των σεισμών του Άρη είναι η μακροχρόνια ψύξη του πλανήτη, γεγονός που κάνει τον πλανήτη να συστέλλεται, διασπώντας τα εύθραυστα εξωτερικά του στρώματα, είπε στους δημοσιογράφους ο Banerdt. Αλλά δεν είναι σαφές ποιοι λεπτομερείς μηχανισμοί επιφέρουν συγκεκριμένους σεισμούς, είπε.

Ενώ η ομάδα δεν μπορεί να αποκλείσει τις επιπτώσεις των μετεωριτών - η πηγή των δονήσεων φαίνεται να είναι υπόγεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παρόλα αυτά, τα διαστημικά οχήματα που βρίσκονται σε τροχιά στον Άρη αναζητούν πιθανές επιπτώσεις από τις σεισμικές δονήσεις, ενώ οι κάμερες του διαστημικού σκάφους InSight σαρώνουν τον νυχτερινό ουρανό για να εντοπίσουν μετεωρίτες (θεωρητικά η πτώση μετεωριτών θα μπορούσε να προκαλεί σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους). Μέχρι στιγμής οι κάμερες δεν έχουν «πιάσει» κάτι.

Ο Banerdt δήλωσε ότι ήλπιζε να καταγράψει μεγαλύτερους σεισμούς, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγραψε ότι «θα χρειαστεί ένα ακόμη έτος παρατηρήσεων για την ολοκλήρωση των στόχων της αποστολής του InSight».

Keywords
Τυχαία Θέματα
NASA, Σεισμοί, Άρη,NASA, seismoi, ari