Manhattanhenge: Ενα μοναδικό φαινόμενο που «λούζει» με κόκκινο φως τους δρόμους του Μανχάταν

Οι άνθρωποι βγάζουν φωτογραφίες του ηλιοβασιλέματος στην 42η οδό, κατά τη διάρκεια του εξαμηνιαίου γεγονότος που ονομάζεται "Manhattanhenge" στη Νέα Υόρκη, στις 29 Μαΐου 2013. Το "Manhattanhenge", που επινοήθηκε από τον αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson, εμφανίζεται όταν ο ήλιος δύει και ευθυγραμμίζεται με το πλέγμα ανατολής-δύσης των δρόμων στο Μανχάταν.  REUTERS/Eduardo Munoz (UNITED STATES
- Tags: SOCIETY ENVIRONMENT)

Όταν ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται με το πλέγμα των δρόμων του Μανχάταν και λούζει τα αστικά φαράγγια με μια ροδαλή λάμψη, οι ρομαντικοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης, αλλά και οι λάτρεις των αστρικών φαινομένων, λένε ότι έφτασε η ώρα του Μανχάτανχεντζ (Manhattanhenge).

Από που μας προέκυψε το Μανχάντανχεντζ;

Ο αστροφυσικός Nιλ ντε Γκρας Τάισον επινόησε τον όρο σε ένα άρθρο του 1997 στο περιοδικό Natural History. Ο Tάισον, διευθυντής του Πλανητάριου Hayden στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, είπε ότι εμπνεύστηκε από μια επίσκεψη στο Stonehenge ως έφηβος.

Ο κόσμος προσφέρει χαιρετισμούς στον ήλιο, στο Στόουνχεντζ, καθώς πλήθη ανθρώπων συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την αυγή της μεγαλύτερης ημέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Wiltshire της Αγγλίας, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019. (Ben Birchall/PA via AP)

Ο μετέπειτα παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών όπως το “Nova ScienceNow” του PBS ήταν μέρος μιας αποστολής με επικεφαλής τον Τζέραλντ Χόκινς, τον επιστήμονα που πρώτος θεώρησε ότι οι μυστηριώδεις μεγάλιθοι του Στόουνχεντζ ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ο Τάισον, γέννημα - θρέμμα Νεοϋορκέζος, εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η δύση του ήλιου που πλαισιώνεται από τις ψηλές θέσεις του Μανχάταν, μπορούσε να συγκριθεί με τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν το κέντρο του κύκλου του Στόουνχεντζ στο ηλιοστάσιο.

Σε αντίθεση με τους νεολιθικούς όγκους του Stonehenge, οι άνθρωποι που σχεδίασαν το Μανχάταν δεν είχαν σκοπό να διοχετεύσουν τον ήλιο. Απλώς λειτούργησε έτσι το αστικό τοπίο από μόνο του.

Ο ήλιος που δύει θα φωτίσει σε λίγο την 42η Οδό καθώς το Manhattanhenge πλησιάζει στη Νέα Υόρκη στις 25 Μαΐου 2022. (Photo by Gary Hershorn/Getty Images)

Πότε είναι το Mανχάτανχεντζ;

Το Μανχάτανχεντζ δεν λαμβάνει χώρα ακριβώς στο θερινό ηλιοστάσιο, που ήταν φέτος στις 21 Ιουνίου. Αντίθετα, παρατηρείται περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το ηλιοστάσιο και (ξανά) περίπου τρεις εβδομάδες μετά. Τότε είναι που ο ήλιος ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους δρόμους ανατολής-δύσης του οδικού δικτύου του Μανχάταν.

Για το 2022, η κορύφωση του Μανχάτανχεντζ σημειώθηκε στις 8:12 μ.μ., στις 30 Μαΐου και επαναλήφθηκε στις 8:20 μ.μ. τη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Τότε είναι που ο πλήρης ήλιος φαίνεται να αιωρείται ανάμεσα στα κτίρια λίγο πριν βυθιστεί στον ποταμό Hudson.

Οι άνθρωποι συνωστίζονται στην 42η οδό καθώς τραβούν φωτογραφίες του φαινομένου "Manhattanhenge" στην περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, 11 Ιουλίου 2014. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)

Που μπορούμε να δούμε το Μανχάτανχεντζ;

Τα παραδοσιακά σημεία θέασης βρίσκονται κατά μήκος των ευρειών οδικών αρτηριών Ανατολής - Δύσης της πόλης: 14ος δρόμος, 23ος δρόμος, 34ος δρόμος, 42ος δρόμος και 57ος δρόμος. Όσο πιο ανατολικά προχωράμε, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η θέα καθώς οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν τις προσόψεις των κτιρίων και στις δύο πλευρές. Είναι επίσης δυνατό να δούμε το Μανχάτανχεντζ πέρα ​​από τον ποταμό στο τμήμα της πόλης που αποκαλούμε Long Island του Κουίνς.

Οι άνθρωποι φτιάχνουν μια καρδιά με τα χέρια τους στην 42η οδό για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του Μανχάτανχεντζ στην Times Square στις 29 Μαΐου 2022 στη Νέα Υόρκη. (Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)

Είναι το Μανχάτανχεντζ μια οργανωμένη εκδήλωση;

Τα πάρτι του Μανχάτανχεντζ δεν είναι άγνωστα. Η εταιρεία ποτών San Pellegrino φιλοξένησε πρόσφατα μια «αποκλειστική γιορτή του Μανχάτανχεντζ» σε μια γέφυρα που εκτείνεται στον 42ο δρόμο το 2018.

Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους ανατολής-δύσης περίπου μισή ώρα πριν από τη δύση του ηλίου και βγάζουν φωτογραφίες καθώς πλησιάζει το σούρουπο. Αυτό αν ο καιρός είναι καλός. Δεν υπάρχει ορατό Μανχάτανχεντζ τις βροχερές ή συννεφιασμένες μέρες.

Άποψη των δυτικών οδών Kinzie και Madison του Σικάγο καθώς ο ήλιος ανατέλλει και πέφτει κατευθείαν μία από τις δύο ημέρες το χρόνο, σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "Chicagohenge".  22 Σεπτεμβρίου 2017. (Photo by Bilgin S. Sasmaz/Anadolu Agency/Getty Images)Υπάρχουν «henges» και σε άλλες πόλεις;

Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες πόλεις με ομοιόμορφα πλέγματα δρόμων. Το Chicagohenge και το Baltimorehenge συμβαίνουν όταν ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται με τα οδικά δίκτυα σε αυτές τις πόλεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου, γύρω από τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές ισημερίες. Το Torontohenge συμβαίνει γύρω στις 16 Φεβρουαρίου και στις 25 Οκτωβρίου.

Αλλά το Μανχάτανχεντζ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του ύψους των κτιρίων και της ανεμπόδιστης θέας προς τον ποταμό Χάντσον.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕDikwe: Γάλλοι κατασκεύασαν πρωτότυπο κυματοθραύστη με σύστημα κυματικής ενέργειαςΧουριέτ: Η Ελλάδα αγοράζει από τους Αμερικανούς όπλο για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά dronesΤο ελληνικό σχέδιο σε περίπτωση διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα