10.000-20.000 οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη, καταγγελίες για χρήση χημικών

Στην Μαριούπολη είναι για μια ακόμη φορά στραμμένα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, καθώς και το λιμάνι φαίνεται να πέφτει στα χέρια του ρωσικού στρατού με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει λόγο για 10.000-20.000 νεκρούς αμάχους έως τώρα.

Σε δηλώσεις του μετά από καιρό ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε πως αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι τραγωδία αλλά χαρακτήρισε την εισβολή «αναπόφευκτη» και διεμήνυσε ότι δεν θα σταματήσει την επίθεση μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

Την ίδια στιγμή τα μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος

του Αζοφ καταγγέλλουν πως έγινε χρήση χημικών όπλων αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την διοίκηση της Μαριούπολης, ούτε από το Κίεβο ή τη Δύση. 

Ολες οι εξελίξεις 

22.50 Ζελένσκα: Ο πόλεμος είναι σαν να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, παραχώρησε συνέντευξη στο CNN μέσω email - ο κύριος τρόπος με τον οποίο η επικοινωνεί με το κοινό καθώς κρύβεται με τα δύο παιδιά της.

Στη συνέντευξη, η Ζελένσκα λέει ότι προτεραιότητά της είναι να βοηθήσει τις γυναίκες και τα παιδιά στη χώρα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι πιο ευάλωτα -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με καρκίνο ή αναπηρία και των ορφανών- και να τα μεταφέρει με ασφάλεια σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες. Είπε ότι εργάζεται, επίσης, για την εισαγωγή θερμοκοιτίδων στην Ουκρανία για να «υποστηρίξει τα νεογέννητα σε πόλεις που βομβαρδίζονται από τους Ρώσους». 

Η Ζελένσκα αποκάλυψε ότι έχει απαγορευτεί σε εκείνη και τα παιδιά της να μείνουν με τον σύζυγό της στο γραφείο του Προέδρου για λόγους ασφαλείας.

«[Ο πόλεμος] είναι σαν να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί: Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα το κάνεις, χάνεις χρόνο και ισορροπία. Ετσι, για να κρατηθείς, πρέπει απλώς να προχωρήσεις και να κάνεις αυτό που κάνεις. Με τον ίδιο τρόπο, από όσο γνωρίζω, όλοι οι Ουκρανοί αντέχουν», είπε.

«Πολλοί από αυτούς που δραπέτευσαν μόνοι τους από τα πεδία των μαχών, που είδαν τον θάνατο, λένε ότι η κύρια θεραπεία μετά την εμπειρία αυτή είναι να δράσεις, να κάνεις κάτι, να βοηθήσεις κάποιον. Προσωπικά με βοηθάει το γεγονός ότι προσπαθώ να προστατεύω και να υποστηρίζω τους άλλους» υπογράμμισε.

21.44 Σύλληψη Ουκρανού πολιτικού για «προδοσία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο ολιγάρχης Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν στην Ουκρανία, συνελήφθη από τις ουκρανικές αρχές. Στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος δημοσίευσε μια φωτογραφία του Μεντβέντσουκ με χειροπέδες.

Zelensky's official telegram account announces that SBU caught the fugitive oligarch and Putin's close friend Viktor Medvedchuk. Camouflage and all. pic.twitter.com/DkWa5xlOEq

— Christo Grozev (@christogrozev) April 12, 2022

Ο Μεντβέντσουκ είναι ο ηγέτης του Opposition Platform for Life, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας. Τον Μάρτιο, το κόμμα ήταν ένα από τα πολλά που ανέστειλε ο Ζελένσκι λόγω των δεσμών του με τη Ρωσία. Οι ουκρανικές αρχές τον είχαν θέσει σε κατ′ οίκον περιορισμό, αλλά δραπέτευσε τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το πού βρισκόταν ήταν άγνωστο μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση.

Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування… Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе.

1/4 pic.twitter.com/MmCNLVXiAJ

— СБ України (@ServiceSsu) April 12, 2022

20.59 Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί μάχονται ακόμη για την Μαριούπολη

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Μαριούπολη εξακολουθεί να είναι υπό διεκδίκηση εν μέσω του βομβαρδισμού της από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Η εκτίμησή μας σήμερα είναι ότι η Μαριούπολη εξακολουθεί να είναι υπό διεκδίκηση και ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να μάχονται για την υπερασπιστούν από τη ρωσική κατάληψη», δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση του Πενταγώνου την Τρίτη. «Εχετε δει μόνοι σας εικόνες, έχετε δει την καταστροφή που προκάλεσαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να παλεύουν γι′ αυτό».

Ο Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία και αποκλεισμό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτίμησε ότι «δεκάδες χιλιάδες» έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη-λιμάνι. 

20.50 Ανεπιθύμητος ο Σταϊνμάιερ στην Ουκρανία

«Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο φέρεται να είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Βαρσοβία. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την ερχόμενη Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ημουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς - και πρέπει να το λάβω υπ′ όψιν - αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος από την Πολωνία.

Ο κ. Σταϊνμάιερ πάντως παραδέχθηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

19.59 Γεμάτα νεκροταφεία στο Λουχάνσκ

Ο Σέρχιι Χαϊντάι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, λέει ότι τα νεκροτομεία σε πολλές πόλεις είναι γεμάτα εν μέσω διακοπής ρεύματος ή - σε ορισμένα σημεία - πλήρους απώλειας ηλεκτρισμού.

Луганщина: морги переповнені, загиблих ховають у дворах багатоповерхівокhttps://t.co/JzoMxocdnHpic.twitter.com/fDlO3JbK0S

— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) April 12, 2022

Ο ίδιος αναφέρει ότι πτώματα βρίσκονται επίσης στοιβαγμένα σε υπόγεια στην περιοχή. Μέσα στη νηνεμία των βομβαρδισμών, τα μάζευαν εθελοντές και τα έθαβαν σε «νέους καθορισμένους χώρους», καθώς η πρόσβαση στα νεκροταφεία ήταν αδύνατη.

Περίπου 400 άμαχοι έχουν ταφεί από την έναρξη του πολέμου  στο Σεβεροντόνετσκ, μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επί του παρόντος επιθετική εκστρατεία.

Τα νεκροτομεία σε πόλεις της περιφέρειάς του είναι γεμάτα από πτώματα αμάχων, ενώ ομαδικοί τάφοι σκάβονται στο Λισιτσάνσκ, μια πόλη που βρίσκεται γειτονικά του Σεβεροντόνετσκ.

19.40 Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν στην παρούσα φάση τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη χρήση χημικών όπλων στην παρούσα φάση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πληροφορίες που θα ενίσχυαν το σενάριο ότι η Ρωσία μετέφερε χημικά όπλα στην Ουκρανία ή κοντά στα σύνορά της.

Η παραγωγή, η χρήση και η αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Οπλα. Αν και καταδικάζεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης.

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διέψευσαν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

19.14 Στη δημοσιότητα βίντεο με φερόμενο θύμα από την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά

Το τάγμα του Αζόφ που βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες για ρωσική επίθεση με χημικά στη Μαριούπολη έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Στο βίντεο καταγράφεται ένα από τα φερόμενα θύματα και ακούγονται τα εξής: «Χθες, οι κατακτητές χρησιμοποίησαν άγνωστη τοξική ουσία εναντίον στρατευμάτων και αμάχων στη Μαριούπολη. Το επίκεντρο δράσης αυτής της ουσίας ήταν σε κάποια απόσταση από το μέρος όπου βρίσκονταν άνθρωποι. Εξαιτίας αυτού, υπήρξε ελάχιστη επαφή με την ουσία και αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν συνέπειες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση και να διευκρινίσουμε ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση ανθρώπων επειδή βρισκόμαστε υπό πολιορκία. Το επίκεντρο της επίθεσης βρίσκεται κάτω από τα ρωσικά πυρά, μεταξύ άλλων για να καταστραφούν τα στοιχεία του εγκλήματός τους»

Ενας αναισθησιολόγος σε στρατιωτικό νοσοκομείο αναφέρει στη συνέχεια: «Έχουμε δεχθεί θύματα με συμπτώματα πιθανής επίθεσης με χημικά όπλα. Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν: αιμάτωμα στο πρόσωπο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ξηρότητα και κάψιμο στο στόμα και το λαιμό, την περιοχή του βλεννογόνου των ματιών».

Representatives of the special purpose regiment of the National Guard of Ukraine "Azov" reported that the Russian invaders used chemical weapons against the defenders of Mariupol. pic.twitter.com/FZdKwpLIrz

Nina Sapronova (@SapronovaNina) April 12, 2022

18.44  Τουλάχιστον 870.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους 

Τουλάχιστον 870.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία συνοριοφυλάκων.

«Αυτή τη στιγμή, 25.000 έως 30.000 Ουκρανοί την ημέρα επιστρέφουν στη χώρα τους. Αντίθετα με τις προηγούμενες ημέρες, όταν αυτοί ήταν κυρίως άνδρες, τώρα είναι επίσης γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων, Αντρίι Ντεμτσένκο.

Πάνω από 4,6 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατ. τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου.

Συνολικά, ως εκ τούτου, σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο και πλέον του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να πάνε στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

18.23 Δήμαρχος Μαριούπολης: 10.000-20.000 οι νεκροί άμαχοι

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε στο Associated Press ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους».

#MARIUPOL

Chechen units in Mariupol City mopping up buildings, one Azov militant captured (he was shot) and 4 others are presumably eliminated after hiding themselves in the building. pic.twitter.com/8umuEcwhdI

— UkraineMaps (@MapsUkraine) April 12, 2022

O δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σ’ ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.

«Έφθασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε, τονίζοντας ότι στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.

18.08 Η Ουκρανία αρνείται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο»

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τα πρώτα δημόσια σχόλιά του εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα για να πει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία βρίσκονται σε «αδιέξοδο», υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει εκτροχιάσει τις συνομιλίες με «ψεύτικους» ισχυρισμούς για ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, ο σύμβουλος τoυ προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαίλο Ποντόλιακ, , ερωτηθείς για τα σχόλια του Πούτιν, αρνήθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Είπε ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, εξακολουθούν να συνεχίζονται σε επίπεδο υποομάδων εργασίας.

17.44 Σύμμαχος των Ουκρανών ο κακός καιρός

17.10 Σοροί 403 θυμάτων ανακαλύφθηκαν στη Μπούτσα μετά τη ρωσική υποχώρηση

Ο δήμαρχος της Μπούτσα είπε ότι οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής βρει 403 σορούς ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής.

Ο Ανατόλι Φεντόρουκ είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για τους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη, αφότου τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εγκατέλειψαν την περιοχή.

16.17 Ουκρανία: Τουλάχιστον 19.600 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι 19.600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία της ενημέρωση, η Ουκρανία είπε επίσης ότι οι δυνάμεις εισβολής έχουν χάσει 1.956 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, 732 τανκς και 140 ελικόπτερα.

Information on Russian invasion

Losses of the Russian armed forces in Ukraine, April 12 pic.twitter.com/NccHjnWsdk

— MFA of Ukraine
Keywords
νεκροι, der spiegel, διακοπη ρευματος, associated press, cnn, email, συλληψεις, official, account, twitter, life, ρωσία, spiegel, στρατος, ηπα, ukraine, nina, οηε, press, city, building, γερμανος, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, καιρος, 600 δις, εκλογες ηπα, βιντεο, χωρες, ρωσία, εικονες, ηγετης, ηπα, κινητα, οηε, ουκρανια, πιεση, ρωσικα, σημερινη, φωτογραφια, ψυγεια, cnn, email, ukraine, ανθρωπινα δικαιωματα, αναπηρια, αρτηριακη πιεση, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δηλωσεις, διοικηση, δολοφονιες, εγινε, εγκληματα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, εν μερει, ζωη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ισορροπια, καψιμο, κυρια, κιεβο, κομμα, λογο, μορφη, νερο, νηνεμια, ουσια, οχηματα, παιδια, πεδια, πεμπτη, πολωνια, πουτιν, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, συλληψη, σκεφτεσαι, σπιτια, στομα, σχολια, ταγμα, ταφοι, τεθωρακισμενα, τμημα, τριτη, συμπτωματα, φορα, χημικα, account, αγνωστο, ασφαλεια, associated press, building, city, der spiegel, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, κακος, life, nina, νοσοκομειο, official, πληροφοριες, press, ρωσοι, spiegel, σωληνας, θερμανση, χειροπεδες, χερια
Τυχαία Θέματα