Η μακρά πολιορκία στο Αζοφστάλ φτάνει στο τέλος της

Ο πόλεμος έχει μπει στην 82η ημέρα του και η Ρωσία επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, προσπαθώντας να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να αποκρούσει μια αντεπίθεση γύρω από την πόλη Ιζιουμ.

Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Χάρκοβο φέρεται να έχουν φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, αφού απομάκρυναν τις ρωσικές δυνάμεις από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Aντερσον ανακοίνωσε

επίσημα ότι η Σουηδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μια μακρά ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και πως οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν καν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία με τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες

Ολες οι εξελίξεις

23.28 Αυστρία: ”Δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Η Αυστρία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εξηγώντας ότι η περίπτωση της χώρας του διαφέρει από αυτές της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Έχουμε μια εντελώς διαφορετική γεωγραφική κατάσταση. Έχουμε επίσης μια εντελώς διαφορετική ιστορία και νομίζω πρέπει αυτό να το λάβει κανείς υπ′ όψιν», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αυστρία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα σε μια πολεμική επίθεση», τόνισε αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Έχουμε τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα, υποστηρίζουμε όλες τις κυρώσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσφέρουμε υποστήριξη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ασφάλεια της Αυστρίας εξακολουθεί να είναι εγγυημένη παρά την ουδετερότητα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υποτιμώνται. Αλλά είναι επίσης αλήθεια, σημείωσε, ότι τώρα η Βιέννη θέλει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο φιλικός όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν κράτη που δυστυχώς είναι πρόθυμα να καταφύγουν σε στρατιωτική ισχύ προκειμένου να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους», επισήμανε.

23.14  Eίκοσι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το Κίεβο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

23.13 ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Spoke with Foreign Minister @MevlutCavusoglu about the decisions by our closest partners #Finland & #Sweden to apply for #NATO membership. #Turkey is a valued Ally & any security concerns need to be addressed. We must stand together at this historic moment.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 16, 2022

22.24 Λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς εγκαταλείπουν το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη

Περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, αναχώρησαν από το εργοστάσιο χάλυβα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιωτικοί επέβαιναν στα λεωφορεία, υπογραμμίζει.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης αν στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Ένα λεωφορείο μεταφέρει τραυματισμένα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων από το πολιορκημένο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη υπό τη συνοδεία του φιλορώσου στρατού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας κατά την άφιξή του στο Novoazovsk της Ουκρανίας, 16 Μαΐου 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

22.05 Το Τάγμα του Αζόφ ανακοίνωσε ότι ”εκτελεί την απόφαση της ανώτατης διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών” στη Μαριούπολη

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

«Προκειμένου να σώσουμε ζωές, όλη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει για τη στήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Το βασικό είναι να αντιληφθείτε όλους τους κινδύνους. Υπάρχει σχέδιο Β; Είστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αφήνει περιθώριο για την εκπλήρωση των καθορισμένων αποστολών και τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας του προσωπικού;» είπε ο διοικητής της, Ντένις Προκοπένκο σε ένα βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση.

«Είναι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης των στρατιωτών. Πόσω μάλλον όταν την απόφασή του υιοθετεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση», πρόσθεσε.

About the situation at the #Azovstal plant from Denys Prokopenko, commander of the #AZOV regiment. For military reasons, we can not add anything more to his words. Stay tuned for updates on our page. #UkraineRussiaWarpic.twitter.com/mIWGCGrRm3

— Ukrainian Struggle Centre
Keywords
Τυχαία Θέματα