Ο Ζελένσκι λέει πως ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Κίεβο. Απειλεί με διακοπή των διαπραγματεύσεων

 Χάρκοβο (23 Απριλίου 2022)

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι θα διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα εάν διεξαχθούν ψευοδημοψηφίσματα σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός ή  σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης που βρίσκονται στο εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovtal. Νωρίτερα, δημοσιεύτηκε και ένα βίντεο από το Τάγμα Αζοφ στο οποίο εμφανίζονται γυναίκες και παιδιά που υποστηρίζεται ότι βρίσκονται σε καταφύγιο κάτω από το εργοστάσιο. Στο μεταξύ σήμερα καταβάλλεται μια ακόμη προσπάθεια

απομάκρυνσης αμάχων μετά και την χθεσινή αποτυχία.

Σε μια τρίωρη συνέντευξη Τύπου σε σταθμό του μετρό του Κιέβου, με αφορμή και την συμπλήρωση δύο μηνών από την έναρξη του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Άμυνας, Λόιτν Όστιν θα επισκεφθούν σήμερα το Κίεβο ενώ αύριο μεταβαίνει στην Μόσχα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και την Πέμπτη στην Ουκρανική πρωτεύουσα. 

Στο μεταξύ οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση ενώ πλήγματα δέχθηκε και η Οδησσός. 

Όλες οι εξελίξεις

15: 32 Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

17: 18  Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία, μετά την αποτυχία δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη σήμερα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

16:46 Ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ είπε πως άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ένας αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός αμάχων έχασε σήμερα τη ζωή του από το ρωσικό σφυροκόπημα της περιοχής του Λουχάνσκ, στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από τον τοπικό κυβερνήτη Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σε ένα βίντεο με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, ο Γκαϊντάει είπε «σήμερα, για μία ακόμη φορά, σκοτώθηκαν άμαχοι. Οι συμπατριώτες μας. Οι (Ρώσοι) δεν θεωρούν τίποτα ιερό».

16: 35 Ο αριθμός των προσφύγων προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

15:14 Ευχές Πάπα για το Πάσχα των Ορθοδόξων: Να φέρει την ειρήνη  εκεί που επικρατεί η βαρβαρότητα του πολέμου

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ευχήθηκε σε όσους γιορτάζουν σήμερα το Ορθόδοξο Πάσχα κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου, Χριστός Ανέστη! Ας μπορέσει να γεμίσει τις καρδιές με θετικές προσδοκίες, να δωρίσει την ειρήνη εκεί που επικρατεί η βαρβαρότητα του πολέμου. Πριν δυο μήνες, πλέον, άρχισε ο πόλεμος. Αντί να σταματήσει έγινε σφοδρότερος και είναι λυπηρό, τις ημέρες αυτές, να ακούγεται περισσότερο ο θόρυβος των όπλων, από τον ήχο της καμπάνας της Ανάστασης. Όπως και το ότι, βέβαια, τα όπλα υποκαθιστούν, όλο και περισσότερο, τα λόγια. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια εκεχειρία του Πάσχα, ώστε να σταματήσει η επίθεση και να βοηθηθεί ο εξαθλιωμένος πληθυσμός. «Ειρήνη σ′ εσάς», λέει στους μαθητές του ο Αναστάντας Κύριος. Σας ζητώ να εντείνετε τις προσευχές σας για την ειρήνη και από τους ηγέτες των διαφόρων χωρών, να εισακούσουν την φωνή των πολιτών που θέλουν ειρήνη και όχι την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Απευθύνω χαιρετισμό, τέλος, στους συμμετέχοντες στην έκτακτη πορεία ειρήνης από την Περούτζια μέχρι την Ασσίζη, η οποία πραγματοποιείται σήμερα».

15:00 Πάσχα στην Ουκρανία, στα συντρίμμια εκκλησιών και μέσα στον παραλογισμό του πολέμου (pics)

14:32 ”Σιωπηρή άδεια βιασμού αμάχων”

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λάβει ”σιωπηρή άδεια” να βιάζουν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Ουκρανία, δήλωσε κορυφαία βρετανή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βαρόνη Κένεντι των Shaws, η οποία είναι μέλος μιας νομικής ομάδας εργασίας που βοηθά σε υποθέσεις διάπραξης φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, είπε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί ”σοβαρά αδικήματα” από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Sophy Ridge του Sky την Κυριακή, ανέφερε ότι οι στρατιώτες  είχαν ένα είδος «ασυλίας» επειδή κανείς δεν τιμωρούνταν για παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η δίωξη ανθρώπων για τέτοια εγκλήματα  είναι ”πολύ δύσκολη”.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μπούτσα. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις του έχουν διαπράξει φρικαλεότητες.

14:00 ”Συνεχίζονται οι βομαρδισμοί στο Azovstal” λέει διοικητής του Τάγματος Αζόφ

Ρωσικά αεροπλάνα συνεχίζουν να βομβαρδίσουν το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal - όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές της πόλης- ισχυρίζεται ένας αναπληρωτής διοικητής του Τάγματος Αζόφ (νεοναζιστικής οργάνωσης που έχει απορροφηθει στην ουκρανικό στρατό).

«Χρησιμοποιούν το πυροβολικό του ναυτικού και κανόνια, τανκς, πυροβολούν και γίνονται προσπάθειες του πεζικού να εισβάλλουν» υποστηρίζει ο Σβιατόσλαβ Παλαμάρ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Τάγματος στο  Telegram την Κυριακή.

Azov Regiment

Αναφέρει δε ότι οι Ρώσοι δεν σταματούν ούτε για το Ορθόδοξο Πάσχα  ενώ ευχαριστεί όλους εκείνους που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους αμάχους που είχαν παγιδευτεί σε υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου καθώς και όσους διαπραγματεύτηκαν για να επιτρέψουν στους Ουκρανούς μαχητές να αποσυρθούν από την πολιορκημένη νότια πόλη.

Ενώ πολλοί Ουκρανοί σε όλη τη χώρα γιόρταζαν το Πάσχα, στη Μαριούπολη «ο εχθρός ρίχνει βόμβες στα κεφάλια αθώων παιδιών», πρόσθεσε.

Το Τάγμα Αζόφ, μαζί με μια ταξιαρχία Πεζοναυτών, συνοριοφύλακες και αστυνομικούς, είναι τώρα οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν απομείνει στην πόλη.

Οι αναφορές για βομβαρδισμός έρχονται παρά την εντολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ακυρώσει την επίθεση στο χαλυβουργείο και αντ' αυτού να αποκλειστεί το Azovstal. 

13:39 Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή μιας ”άμεσης” εκεχειρίας στη Μαριούπολη, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

13:27 Επίθεση με τραυματίες στην Ζαπορίζια

Ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων της Περιφέρειας της Ζαπορίζια, Ρουσλάν Τκατσούκ αναφέρει πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στην περιοχή. Όπως λέει,  ενεργές μάχες διεξάγονται στην πόλη Γκουλιάιπολε και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Ρώσοι πλήττουν την περιοχή με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους Su-24, ενός άρματος μάχης, ενός συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad, όλμων 120 χιλιοστών και βαρέων πυροβόλων

13:22 Τι μπορεί να ”κρύβει” η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, τι συμβαίνει με την ουκρανική αεράμυνα. Αν και η επιλογή μοιάζει σχεδόν, ”τυχαία” μπορεί και να ήταν τελικά πολύ καλά μελετημένη από την πλευρά των ρωσικώνδυνάμεων.

12:56 Λονδίνο: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο

«Η Ουκρανία απέκρουσε πολυάριθμες ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάςαναφέρει στην τελευταία έκθεσή της η  Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπ.Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 24 April 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/tFb39zzDtn

Keywords
Τυχαία Θέματα