«Χτυπήματα αδιακρίτως» από τους Ρώσους στην Ουκρανία με ομοβροντία πυραύλων

Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria.

Κάλεσε τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρει ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την πολιορκία  της Μαριούπολης ως «έναν τρόμο που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες», ενώ οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί με τη βία στη Ρωσία.

Περίπου

400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό, ενώ τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στο βομβαρδισμένο θέατρο, όπου υπάρχουν φόβοι για 1.000-1.300 εγκλωβισμένους.

Οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από το κομβική σημασίας λιμάνι και οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης. Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

Οι προειδοποιητικές σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν ξανά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας νωρίς την Κυριακή, με τον αιματηρό πόλεμο να έχει φτάσει στην 25η ημέρα και τη Μόσχα να εντείνει τις επιθέσεις με ομοβροντία πυραύλων.

Ολες οι εξελίξεις

23: 02 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις την Κυριακή

Συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν.

Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.

21: 59 Τελεσίγραφο των Ρώσων για τη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς αύριο το πρωί, της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή», στην ανατολική Ουκρανία.

«Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».

Ο αντιστράτηγος Μιζίντσεφ δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν έξω από τη Μαριούπολη στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαρτίου.

21:18  Παιδιά ορφανά, εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή

Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν «σε απόγνωση» βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.

20:48 O Πούτιν θα συναντήσει τον Ζελένσκι σε κάποιο στάδιο της διαπραγμάτευσης, λέει το ΒΒC

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πούτιν «συμφώνησε τελικά» σε πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ύστερα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες πολέμου. Δημοσιογράφος του BBC επιβεβαίωσε, ειδικότερα, ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αυτοπροσώπως.

Η ανταποκρίτρια Λάις Ντουσέ μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε στην πρόταση να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις «κάποια στιγμή». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, η δημοσιογράφος επισήμανε: «Οι διπλωμάτες μιλούν, οι διαπραγματευτές μιλούν. Και καταλαβαίνουμε ότι σημειώνουν πρόοδο. Αντιλαμβανόμαστε, ακόμη, ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε τελικά να συναντήσει, κάποια στιγμή, τον Ζελένσκι, ο οποίος ζητούσε συνάντηση από τον Ιανουάριο».

19: 43 Ο Ζελένσκι ζητεί από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του... η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «τελικής λύσης» - το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων - ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», δήλωσε.

18: 42 Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ιεροσυλία» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Απευθυνόμενος στους συγκεκριμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε απερίφραστα για μια ακόμη φορά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο ποντίφικας τόνισε:

«Όλα αυτά είναι απάνθρωπα. Αποτελούν, μάλιστα, και ιεροσυλία, διότι αντιβαίνουν στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής. Τάσσονται ιδίως κατά της ανυπεράσπιστης ανθρώπινης ζωής, η οποία πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και προστασίας, όχι να εξοντώνεται, η οποία μετρά περισσότερο από κάθε στρατηγική. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε: είναι μια απάνθρωπη και ιερόσυλη σκαιότητα».

Αναφερόμενος, δε, στην χθεσινή του επίσκεψη στο παιδιατρικό νοσοκομείο Μπαμπίν Τζεζού της Ρώμης, το οποίο φιλοξενεί και νοσηλεύει 19 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «ένα παιδάκι έχασε το χέρι του, ένα άλλο έχει τραυματιστεί στο κεφάλι…πρόκειται για αθώα παιδιά».

18: 08 Έφτασε στην Ελλάδα ο Μανώλης Ανδρουλάκης

 «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν», είπε στο ξεκίνημα των δηλώσεών του μετά την «Οδύσσεια» που πέρασε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος εστίασε στις αδικαιολόγητες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων, ενώ κατέστησε αναγκαία την άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη, σας ευχαριστώ όλους» το μήνυμα χαράς και ανακούφισης της γυναίκας του, η οποία κρατούσε αγκαλιά τον γιο τους.

17:54 Ουκρανία και Ρωσία σημειώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, λέει η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μεσολαβεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Ο Τσαβούσογλου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν είναι εύκολο να συμβιβαστείς όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σκοτώνονται άμαχοι», αλλά πρόσθεσε «βλέπουμε ότι τα μέρη είναι κοντά σε συμφωνία».

Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς με τις δύο πλευρές.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν σε επαφή με τις διαπραγματευτικές ομάδες, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, καθώς η Τουρκία διαδραματίζει «έντιμο ρόλο μεσολαβητή και διευκολυντή».

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται έξι βασικά σημεία

• Η ουδετερότητα της Ουκρανίας
• Εγγυήσεις αφοπλισμού και ασφάλειας
• Ο λεγόμενος «αποναζισμός» της Ουκρανίας
• Την άρση των εμποδίων στη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία
• Το καθεστώς της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς
• Το καθεστώς της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014

17:14 Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα καλεί τους Ρώσους να καταγγείλουν την επίθεση του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας

«Οι καιροί είναι πολύ σκοτεινοί και πολύ δύσκολοι και κάθε άνθρωπος που έχει πολιτική άποψη και θέλει να κάνει γνωστή αυτήν την άποψη, πρέπει να κάνει την φωνή του να ακουστεί. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ABC η ρωσίδα δημοσιογράφος που έγινε γνωστή όταν εισέβαλε σε δελτίο ειδήσεων του Pervy Kanal της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και κατά της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

«Ο ρωσικός λαός είναι στην πραγματικότητα κατά του πολέμου, είναι ο πόλεμος του Πούτιν, όχι ο πόλεμος του ρωσικού λαού», είπε.

Στο ABC εξήγησε ότι με την ενέργειά της την περασμένη Δευτέρα θέλησε να κάνει κάτι «με περισσότερη απήχηση, που να προσελκύσει περισσότερη προσοχή» από τις διαδηλώσεις που καταστέλλονται από την ρωσική αστυνομία.», δήλωσε.

«Μπορούσα να δω ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Ουκρανία και αυτά που έδειχναν τα προγράμματα στο κανάλι μου ήταν πολύ διαφορετικά. «Ηθελα να δείξω στον κόσμο ότι οι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου, να εκθέσω στο φως την προπαγάνδα γι′ αυτό που είναι και, ίσως, να παρακινήσω του ανθρώπους να καταγγείλουν τον πόλεμο».

«Ηλπιζα ότι η πράξη μου, κατά μία έννοια, θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να αλλάξουν γνώμη».

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα συνελήφθη και, έπειτα από ολιγόωρη κράτηση, της επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη. Εκτοτε, έχει αποχωρήσει από την κρατική τηλεόραση και κινδυνεύει με την απαγγελία κατηγοριών βάσει νέου νόμου που απαγορεύει κάθε «ψευδή είδηση» για τον ρωσικό στρατός, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης.

16:03 Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο, .

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

15.45 Διαδηλωτές στους δρόμους των πόλεων που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιούνται εικόνες με διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στη Χερσώνα, την Καχόβκα και το Μπερντιάνσκ - όλες κατεχόμενες πλέον από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι συγκεντρώσεις φαίνονται να είναι ειρηνικές και δεν έχουν ακόμη διαλυθεί από τις δυνάμεις κατοχής.

Keywords
ουκρανια, σας ευχαριστώ, ρωσία, θεατρο, λεωφορεια, ελλαδα, bbc, iron, abc, διαδηλωσεις, φως, συλληψεις, στρατος, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 25η μαρτιου, κοινωνικη συμφωνια, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, βουλευτες, ρωσία, αστυνομια, εδρα, εικονες, ισραηλ, ρωσικα, τηλεοραση, τυχη, φως, ωρα, abc, bbc, αγκαλια, αδιαφορια, ανδρουλακης, ανθρωπος, απηχηση, εβδομαδες, βρισκεται, δευτερα, διψα, δωσει, δικτυο, εγινε, εγκληματα, εδαφος, ευκολο, ειπε, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, εξι, επτα, ετων, ζωης, ζωνες, ιρινα, θολος, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κιεβο, κτιριο, λεπτομερειες, λογο, μακρια, μοσχα, μπορειτε, νερο, ξεκινημα, ξημερωματα, παιδια, πουτιν, προγραμματα, πρωι, ρολο, σας ευχαριστώ, σιγουρα, συνθηματα, σχεδιο, τουρκια, φαινονται, φωνη, φορα, χερι, ηγετες, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, μεινει, νοσοκομειο, ομαδες, ρωσιδα, ρωσοι, σκοτωνει, θερμανση
Τυχαία Θέματα