Αγωνία για το τι έπεται της απόρριψης του ρωσικού τελεσιγράφου για την παράδοση της Μαριούπολης

Απέρριψε το Κίεβο το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Μαριούπολη -και κατ′ επέκταση της ίδιας της πόλης- με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο στρατιωτών και  αμάχων αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι τι μπορεί να ακολουθήσει της απάντησης αυτής ενώ η Μόσχα δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 300.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι στα καταφύγια συχνά χωρίς ρεύμα, θέρμανση και με ελάχιστα τρόφιμα ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες με τελευταίο σοβαρό πλήγμα αυτό σε σχολή Καλών Τεχνών

όπου πιθανότητα είχαν βρει καταφύγιο περί τα 400 άτομα. Αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 2.300 κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ κάποιοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους.

Οι επιθέσεις σε άλλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται επίσης με τελευταίο αυτό σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς. 

Οι αρχές στην Οδησσό κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης νωρίς τη Δευτέρα, στην πρώτη τέτοιου είδους επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το δημοτικό συμβούλιο της Οδησσού δήλωσε ότι πολυκατοικίες στα περίχωρα της πόλης χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, επέμεινε ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και ότι πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα δεχτούν τη ρωσική κατοχή. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Mιχαϊλο Ποντόλιακ, είπε στο BBC ότι η σθνεαρή αντίσταση της Ουκρανίας ανάγκασε τη Ρωσία «να αξιολογήσει επαρκέστερα την πραγματικότητα» της κατάστασης, κάτι που βοηθά στην ενθάρρυνση «κάποιου είδους διαλόγου».

Η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να επιτρέψει τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Ο αξιωματούχος είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του αδιεξόδου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο στην επέλαση των στρατευμάτων της, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα με βασικό θέμα τις προτάσεις περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενόψει τις συνόδου των ηγετών της ΕΕ και εν αναμονή της άφιξης του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η ΕΕ θα μπορούσε να προσθέσει στη Ρωσία κυρώσεις, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για νέο πακέτο, τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

Όλες οι εξελίξεις 

22.55 Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ και άλλα έθνη συζητούν το ενδεχόμενο να παράσχουν στην Ουκρανία «αεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς»

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «διαρκείς συζητήσεις» με άλλα έθνη για να παράσχουν στην Ουκρανία «είδη αμυντικών δυνατοτήτων που περιλαμβάνουν αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Αυτές είναι «ενεργές διαβουλεύσεις», τόνισε ο Κέρμπι.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν επισκέφθηκε τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, αφού παρευρέθηκε στο Υπουργείο Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ ήταν σε συζητήσεις με τη Σλοβακία προκειμένου η δεύτερη να παράσχει αντιαεροπορικά όπλα S-300 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα κάτι που θα επέτρεπε την προμήθεια τους. Πάντως δεν έχει ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ της Σλοβακίας και των ΗΠΑ.

Εξάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κέρμπι.

22.49 Ο αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, κατά την οποία ο Τζον Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις, δήλωσε πως είναι «απολύτως απαράδεκτο» να μην επιτρέπεται στις ΗΠΑ η προξενική βοήθεια σε αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Ρωσία για κατοχή φιαλιδίων ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί η παροχή προξενικής βοήθειας στην αμερικανίδα αθλήτρια, σημείωσε ο Πράις.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ και τον προειδοποίησε ότι ο χαρακτηρισμός του Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν (σ.σ. «εγκληματίας πολέμου») έχει φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στα πρόθυρα της διακοπής.

«Είναι πολύ υποκριτικό να ακούς μια χώρα να μιλάει για «ανάρμοστα σχόλια» όταν η ίδια εμπλέκεται σε μαζική σφαγή, περιλαμβανομένων επιδρομών και επιθέσεων που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

22.35 Ρωσικό ΜΜΕ παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν 9.861 Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή της εισβολής

22.00 Mπορέλ: Η ΕΕ θα μπορούσε να προσθέσει στη Ρωσία κυρώσεις, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για νέο πακέτο 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά είναι έτοιμη να συμπληρώσει μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ανάλογα με τη ρωσική δραστηριότητα και τη συναίνεση των χωρών-μελών της, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

″Δεν θα ήθελα να επινοήσω την ιδέα ενός τρίτου πακέτου. Απλώς είπαμε ότι όλα είναι στο τραπέζι. Εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε πράξη αυτό το πακέτο και τώρα πρέπει να καταβάλουμε τις προσπάθειές μας για να το εφαρμόσουμε, το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Μην περιμένετε ένα τρίτο πακέτο τις επόμενες ημέρες ή ώρες.... Η πρόθεσή μας είναι, εάν είναι απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα και εντοπίσουμε ενέργειες από τη ρωσική πλευρά, εάν βρούμε συναίνεση για περισσότερα μέτρα, αυτά θα ληφθούν».

21.11 Ουκρανός διαπραγματευτής: ”Η αντίσταση της Ουκρανίας αναγκάζει τη Ρωσία να αξιολογήσει την πραγματικότητα”

Μετά από 26 ημέρες πολέμου, υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει στο BBC ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Mιχαϊλο Ποντόλιακ.

Η σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας ανάγκασε τη Ρωσία «να αξιολογήσει επαρκέστερα την πραγματικότητα» της κατάστασης, όπως λέει, κάτι που ως αποτελέσμα στην ενθάρρυνση «κάποιου είδους διαλόγου».

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για μια ειρηνευτική συμφωνία θα ληφθεί μονάχα σε μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ποντόλιακ λέει ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνημένη ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους.

Αν και αρνείται να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, ο Ποντόλιακ ξεκαθαρίζει ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν συμβιβασμό για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Επιπλέον, εκφράζει για άλλη μια φορά την απογοήτευση του Κιέβου για την άρνηση του ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

20.55 Eπικοινωνία Μπάιντεν με τους ηγέτες Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοικωνία το βράδυ της Δευτέρας, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

«Με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από την χώρα τους».

20.51 Η Μόσχα παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό τα στοιχεία 500 αιχμάλωτων Ουκρανών - Θέλει να τους ανταλλάξει με Ρώσους αιχμαλώτους

Η Ρωσία παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες για περισσότερους από 500 αιχμάλωτους Ουκρανούς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Την πληροφορία αυτή φέρεται να μετέφερε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μοσκάλκοβα είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία.

20.44 Στόχος επίθεσης λεωφορεία με αμάχους στη Ζαπορίζια – 4 παιδιά τραυματίστηκαν

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε σήμερα ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, σε ξεχωριστά επεισόδια.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Αλεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

20.20 Ζελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης.

«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

20.00 Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία σύντομα

 H Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να επιτρέψει στη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν στη μάχη στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε:

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προετοιμάζει το έδαφος για να δικαιολογήσει μια λευκορωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και την επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει δημόσια ότι η Λευκορωσία μπορεί να συμμετάσχει στον πόλεμο. Ενώ η Λευκορωσία επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να ξεκινήσουν χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει μέχρι στιγμής κάποιο ξεκάθαρο στοιχείο ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα συμμετείχαν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

″Δεν λέω ότι θα βάλουν πυρηνικά εκεί αύριο. Αυτό που εννοώ είναι ότι έχουν πάρει πολιτικά μέτρα για να είναι πλέον σε θέση να λάβουν πυρηνικά όπλα εάν παρθεί μια τέτοια απόφαση”.

Ο αξιωματούχος συνέχισε περιγράφοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία πως έχει φτάσει στα πρόθυρα ενός αδιέξοδου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει.

Ο αξιωματούχος είπε:

Αν και δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, πλησιάζουμε γρήγορα προς ένα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία πλευρά δεν έχει υπεροχή έναντι της άλλης.

Παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να παραδεχτεί την αποτυχία του, τόνισε ο αξιωματούχος.

Το πρόβλημα με ένα αδιέξοδο είναι ότι θα οδηγήσει σε μια «μακροχρόνια, παρατεταμένη μάχη» που θα συνεπάγεται «σοβαρή» απώλεια ζωών και ζημιών, είπε ο αξιωματούχος.

″Καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει. Καμία πλευρά δεν θα συνθηκολογήσει”.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως η ρωσική εισβολή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένη σε όλες τις γραμμές προέλασής της, με τα ρωσικά στρατεύματα να μην έχουν προχωρήσει περαιτέρω προς το Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποια «προβλήματα αποθέματος», είπε ο αξιωματούχος. Κάποιοι πύραυλοι απέτυχαν να εκτοξευθούν, κάποιοι απέτυχαν να εκραγούν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

19.16 Μελιτόπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τέσσερις Ουκρανούς δημοσιογράφους από τα σπίτια τους

Αυτό καταγγέλει η η εθνική ένωση δημοσιογράφων της Ουκρανίας με ανακοίνωσή της στο Telegram . Το πρωί της Δευτέρας, ένοπλοι μπήκαν στα σπίτια του εκδότη Mιχαϊλο Κούμοκ, της εκδότριας Γεβγένια Μποριάν και των δημοσιογράφων Γιούλια Ολκόφκσα και Λιουμπόφ Τσάικα και «τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση».

This morning, #Russia invaders came to the home of 4 journalists of the MV-Holding in Melitopol and took them away. The Union of Journalists of Ukraine reported that three journalists were released after a conversation "about the need to cooperate with the occupiers."

— zaborona_media (@zaborona_media) March 21, 2022

Και τα τέσσερα άτομα συνδέονται με την Melitopolskie Vedomosti, μια εφημερίδα που εδρεύει στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία, αναφέρει το CNN.

Κρατήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία για αρκετές ώρες πριν αφεθούν ελεύθεροι, ανέφερε το συνδικάτο. Η κατάστασή τους δεν είναι ακόμη γνωστή.

Την Παρασκευή, το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Hromadske αποκάλυψε ότι μια από τις δημοσιογράφους του, η Βικτόρια Ροστσίνα, αγνοείται από τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Hromadske, η Ροστσίνα είχε σχεδιάσει να πάει στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Στις 12 Μαρτίου, οι συνάδελφοί της δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή. Πιστεύεται ότι συνελήφθη λίγες μέρες αργότερα από τις ρωσικές δυνάμεις

Our journalist Victoria Roshchyna is held captive by the Russian occupiers. She was reporting from hotspots in Eastern and Southern Ukraine since the beginning of the Russian-Ukrainian war. On March 12, we couldn't contact Victoria 1/3 pic.twitter.com/4728hwDs72

— Hromadske Int. (@Hromadske) March 18, 2022

19.13 Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβαρδισμούς σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου αργά την Κυριακή, καταστρέφοντας κοντινά κτίρια και αφήνοντας ένα σωρό από ερείπια και συντρίμμια να απλώνονται σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Oι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

Filmed by German journalist Paul @ronzheimer. You could at least credit him! https://t.co/FGL7cq5lkD

— Ann-Kristin
Keywords
αγωνια, ρωσία, bbc, νατο, πετρελαιο, βρυξέλλες, ηπα, σλοβακία, αποδειξεις, συλληψεις, μμε, σθεναρή, γαλλια, reuters, λεωφορεια, δημοψηφισμα 2015, home, ukraine, cnn, victoria, twitter, paul, https, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, πετρελαιο θερμανσης, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, ημερομήνια, βιντεο, σλοβακία, ρωσία, βουλγαρια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, ισραηλ, μεγα, μμε, ουκρανια, πλαισιο, ρωσικα, τηλεοραση, bbc, cnn, reuters, ukraine, αμυνα, απωλεια, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερα, δημοσιο, δειχνει, δωσει, διαδικτυο, εγκληματα, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενθαρρυνση, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ζωνη, ζωων, ιδεα, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κιεβο, κτιρια, λεπτομερειες, μορφη, μοσχα, νατο, οκτω, παιδια, πεμπτη, περιφερειακο, πουτιν, πρωι, ρευμα, συντομα, σειρα, σθεναρή, σπιτια, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, τατιανα, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ωρες, ειπαμε, ενωση, επεισοδια, ετοιμη, γερμανο, ηγετες, home, https, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, μια φορα, paul, πακετο, πηγες, πληροφοριες, ρωσοι, σημαια, σωματα, σωρο, σωστο, θερμανση, υπεροχη, victoria
Τυχαία Θέματα